BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Nej, när det gäller övriga vaccin så har vi en täckningsgrad på 97–98 procent och vi ser inte den här skillnaden mellan skolor, säger Ingemor Skoglund, skolöverläkare.
Färre med utländsk bakgrund vaccineras
Att föräldrar väljer bort att vaccinera sina barn mot HPV-viruset kan ha flera orsaker.
– Vi kan se att det kan finnas en koppling till kulturell bakgrund. I skolor där många elever har föräldrar som är födda utomlands är det färre flickor som vaccineras, säger Ingemor Skoglund.
Varför den här gruppen väljer bort vaccin i större utsträckning är oklart, men i en rapport som region Örebro län har gjort så skriver elevhälsovården att det kan bero på att gruppen inte känner till det här vaccinet lika bra. Samt att det kan påverka att det handlar om en sexuellt överförbar sjukdom.
– Det här är inte unikt för Örebro kommun. Det här ett problem som har uppmärksammats även av Folkhälsomyndigheten. En konkret tanke från dem har varit att sänka vaccinationsåldern för att få en bättre effekt av vaccinet och samtidigt komma ifrån kopplingen att det handlar om sexuellt överförbar sjukdom, säger Ingemor Skoglund.
Nå fler genom information
För att nå fler flickor i områden där många av föräldrarna är födda utomlands har skolsköterskorna fått i uppdrag att förmedla information på hemspråket, och att ta upp frågan på föräldramöten där en tolk medverkar.
– Annars finns det en grupp som vi inte når. En grupp som kommer att behöva sköta sina cellprov ännu mer noggrant i framtiden, så att cellförändringar kan upptäckas i tid. Fast det är ju bättre att förebygga genom att ta ett vaccin i stället för att komma in i processen när cellförändringar redan har skett, säger Ingemor Skoglund.
Förutom att färre vaccineras på vissa skolor finns även vaccinmotsståndare som påverkar föräldrar att välja bort vaccinet mot HPV-virus.
– Vi vet att ”mammor mot gardasil” har påverkat några föräldrar på en skola, och det finns en rädsla för biverkningar hos en del föräldrar. Vi försöker att möta det med att ge korrekt information. Samtidigt får vi lov att acceptera att en del tackar nej till de erbjudanden vi ger, säger Ingemor Skoglund.
Andra former av cancer
HPV-vaccinering har inte funnits så länge i Sverige, därför kan man ännu inte se någon minskning av antalet fall med livmoderhalscancer. Men Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, har granskat 19 studier med sammanlagt 16 600 vaccinerade kvinnor och sett att förekomsten av HPV-infektioner, kondylom och allvarliga cellförändringar har minskat. Och eftersom HPV-infektioner också kan orsaka andra cancerformer, som till exempel anal- och peniscancer, utreder Folkhälsoinstitutet om även pojkar ska få vaccin i framtiden.
– Om pojkarna också får vaccin så tror jag att det kan medföra att fler vaccinerar flickor också, och så minskar risken för smittspridning av HPV-virus totalt sett, säger Ingemor Skoglund.