Bilar i olika färger och storlekar körs omkring av Oscar och Nils hemma hos Camilla Karlsson i Västra skogen. I badrummet byter Greta Schibbye blöja på lilla Elis, medan storasyster Tyra tittar på. Thomas Krzeminski och Mari Fjällborg dukar fram fika. Camilla, Thomas, Mari och Greta är några av alla de föräldrar i Solna som har reagerat på de stora barngrupperna i förskolan. Förra vintern bildade de nätverket Föräldraråd i Solna, där totalt 31 förskolor i hela kommunen ingår.
– När Tyra började var de 19 barn i hennes småbarnsgrupp. Sedan har det fyllts på med ett barn varje termin. Nu är de 23 och man har slutat att ta in vikarier, säger mamman Greta.
Hon berättar att hennes barn helst inte vill gå till förskolan. Att den pedagogiska verksamheten blir lidande och att förskolan idag mest upplevs som förvaring. De andra föräldrarna håller med.
Solna har störst barngrupper
Enligt Skolverkets statistik hade Solnas kommunala förskolor de största barngrupperna i hela Stockholms län 2012. 20 barn i snitt går på varje avdelning. Nätverket Föräldraråd i Solna har sett vad det kan leda till.
– Säkerheten brister. Man har slutat att gå på utflykter för att det har hänt att barn har tappats bort. På en förskola var en pedagog ensam med 16 barn. Då började en skärbräda brinna, som tur var skadades ingen, berättar Thomas.
– Ibland frågar jag Axel om han har varit ute på dagen. Då kan han svara ”nej, det var inte min tur att gå ut”, säger Mari.
Alla har de också erfarenheter av hur barnen påverkas. Camilla son Aston har fått tinnitus. Thomas son Oscar har börjat tala allt högre för att höras. Och trots att de har anmält bristerna till Skolinspektionen händer ingenting. Felanmälningarna till kommunen tappas bort menar de.
Under förra året samlade nätverket namn för att få politikerna att agera. De ordnade demonstration och har haft möte med alla partier.
– Vi har fyra krav. Att man ska ha grupper på 15 barn med tre pedagoger, att man ska ta in vikarier, att hälften av personalen ska ha högskoleutbildning och att Solna i alla fall har en vision om att ha en förskola i världsklass, säger Greta.
Skyller ifrån sig
De flesta av partierna håller med om kraven. Men inte Moderaterna, som är störst i Solna. Nätverket tycker att politikerna skyller ifrån sig på förskolecheferna.
Förskolecheferna i sin tur måste hålla budgeten. Tar de in mer personal och vikarier kostar det, tar de in fler barn på avdelningarna får de mer pengar. Cheferna ansvarar också själva för att ta in specialpedagoger. De pengarna tas från deras egen budget och både Camilla, Thomas och Greta menar att deras barn inte får hjälp utifrån sina speciella behov.
– Att Skolverket har tagit bort riktlinjerna kommer att göra det ännu svårare för oss att få politikerna att lyssna. Det borde finnas en nationell lag om hur många barn det får vara i en grupp, säger Thomas.
De oroar sig för hur det ska bli när barnen börjar skolan och alla funderar på att flytta tills dess.
– De flesta sätter sina barn i skolor utanför kommunen. Men alla orkar inte kämpa som vi. De som blir kvar i Solnas skolor är de med föräldrar som varken har resurser eller tid att kämpa, de som kanske behöver mest hjälp, säger Camilla.