De finns i kläder, leksaker, våtservetter och matlådor. Kemikalierna som är en del av vår vardag kan vara svåra att förhålla sig till. Särskilt när man är på väg att bli förälder.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Därför kom det i november förra året råd till gravida och småbarnsföräldrar, om vad de kan göra för att undvika att utsätta sig och sina barn för onödiga kemikalier. Råden lades ut på 1177 Vårdguiden, och i Örebro blev råden genast en del av den information som ges till gravida vid MVC. Men i Västernorrland går informationen ännu inte ut till länets mammor.
Carita Johnström, samordningsbarnmorska i Västernorrland, varför är det så?
– Kunskapsnivån i de här frågorna är väldigt olika ute på våra olika enheter inom MVC och BVC. Vi är övertygade om att sjuksköterskor och barnmorskor behöver kunna mer för att kunna ge bra råd till föräldrarna och även kunna ta de diskussioner som dyker upp i de samtalen. Därför planerar vi för en utbildning av personalen, innan vi börjar ge råden till föräldrarna.
En kunskapsfråga
Läget i Västernorrland är inte unikt. Vilka råd som ges kring kemikalier varierar stort mellan landstingen och regionerna. Och det är en kunskapsfråga. Det säger Katja Hagström, avdelningschef på miljömedicinska enheten på arbets- och miljömedicin Region Örebro län, som tillsammans med sina kollegor är den som har tagit fram råden.
– Att välja ut råden var den lilla frågan, att få personalen att känna sig säker nog att prata om frågorna med pålästa föräldrar, det är den stora. I Örebro har vi utbildat all personal på MVC och BVC, och nyligen har jag även utbildat personal i Sörmland, Kronoberg och Värmland som kommer att börja informera i höst. Vi har också tagit fram affischer, broschyrer, filmer och utbildningsmaterial för att lättare kunna sprida informationen över landet.
Orsakar allergier och cancer
Det finns en mängd olika kemikalier och det kan vara svårt att få en överblick. Men känt är att de kan påverka oss på flera olika sätt. Vissa kan ge allergier eller cancer, andra har visat sig påverka hormonerna i våra kroppar vilket i sin tur kan öka risken för diabetes, fetma och infertilitet. Ytterligare andra ämnen kan vara bakteriedödande.
– I dag säljs kläder, blöjor, kylskåp och till och med golv som marknadsförs som luktfria och bakteriedödande. Ofta är målgruppen småbarnsföräldrar som vill göra allt för att barnen inte ska få i sig bakterier och bli sjuka. Men våra kroppar innehåller fler bakterier än människoceller och vi behöver dem för att våra kroppar ska fungera. Produkter som innehåller bakteriedödande medel är inte bra för oss.
Kemikalierna går in i våra kroppar genom huden och genom luften vi andas, och barn tar lättare upp kemikalierna än vad vuxna gör.
Fakta kring kemikalier i vardagen finns sedan tidigare på Kemikalieinspektionens hemsida. Det Katja Hagström och hennes kollegor har gjort är att koppla dem till vardagssituationer och visa på vad varje enskild människa kan göra för att minska exponeringen.
– Det var viktigt för oss att inte ösa en massa information över föräldrarna och sedan lämna dem i sticket. Vi valde ut sådant som man kan ändra, och talar om hur man ska göra för att det ska bli rätt. Vi hoppas att råden inte ska kännas som pekpinnar, det ska kännas att man kan påverka sin situation.
I Landstinget Västernorrland samverkar nu BVC och MVC för att samma råd ska ges genom hela kedjan. I väntan på utbildning av personalen hänvisar man till 1177 och delar ut broschyrer från Arbetsmiljöverket som visar vad man ska tänka på som gravid när det gäller kemikalier i arbetslivet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Många föräldrar är ju redan extremt pålästa, vår roll är att hjälpa dem att sortera ut vad som är viktigast för dem att fokusera på. Vi har mammor som är rädda för en salamiskiva, men gladeligen åker till Thailand på semester Det är lätt att gå vilse bland råden när man är gravid och hela världen är farlig, säger Carita Johnström.
Ja, bara att vara gravid är lite av minerad mark. Faror som lurar i varje hörn. Hur rädd ska man vara för kemikalier?
– Man ska ta det på allvar, men man kan inte göra allt på en gång. Jag brukar säga att varje liten ändring vi gör är bra, säger Katja Hagström.