Enligt Genèvekonventionerna, som också kallas ”krigets lagar”, ska krigsfångar skyddas från ”allmänhetens nyfikenhet”. Det kan därför vara ett krigsbrott att låta journalister fotografera dem.
Pål Wrange, professor i folkrätt vid Stockholms universitet, berättar att reglerna finns bland annat för att krigsfångar riskerar att råka illa ut när de återvänder till sina hemländer.
– Just i fallet med ryska krigsfångar kan det till och med vara straffbart enligt rysk lag att ha gett upp. Så de personer som visas på bilderna i SVT kan utsättas för ökad risk att åtalas när de kommer tillbaka till Ryssland.
Frivilligt
Om fångarna frivilligt gett sitt medgivande till att vara med på bild föreligger troligen inget brott mot krigets lagar. Problemet är att det är svårt att veta om sådana medgivanden verkligen är frivilliga, menar Pål Wrange.
– Ett medgivande kan vara gjort under tvång eller under något slags implicit tvång. Det kan vara så att de ukrainska myndigheterna tycker att det är bra att de ryska krigsfångarna intervjuas, de kanske säger saker som gynnar den ukrainska sidan och då kanske de förväntar sig att bli bättre behandlade, och så vidare.
SVT är inte bundna av Genèvekonventionen, men Sverige har ändå en allmän plikt att försöka förhindra överträdelser, förklarar Pål Wrange.
Oavsett om Ukraina i och med detta har brutit mot Genèvekonventionen tycker han att man bör vara så försiktig som möjligt när det kommer till att publicera bilder på krigsfångar.
”Man kan aldrig veta”
Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för ”Korrespondenterna”, säger att SVT har varit noggranna med hur de har närmat sig krigsfångarna och respekterat de som inte velat vara med.
– Det finns inget som tyder på att människor som vi har stött på har utsatts för någon form av illegitima påtryckningar.
Vad gäller risken för krigsfångar som återvänder till Ryssland säger hon att det är svårt att blicka bakom alla gathörn.
– Vi är inte den enda redaktionen som gör den här typen av publiceringar. Det är inget skambelagt att vara krigsfånge som vi kan se. Så det är svårt att överblicka om det skulle utsätta någon för någon särskild risk. Man kan aldrig veta. Men det är svårt att se det.
Har ni tagit med i riskbedömningen att de filmade krigsfångarna kan råka illa ut när de kommer tillbaka till Ryssland?
– Det är ju en helhetsavvägning som vi gör när vi närmar oss ett fängelse på det här viset. Vi har gjort en bedömning och inte fått några indikationer på att ryska krigsfångar som utväxlas behandlas illa när de kommer till Ryssland.
De fångar som oroar sig för att råka illa ut när de kommer tillbaka till Ryssland har kunnat välja att inte vara med, förklarar Charlotta Friborg.
– Det är ingen som tvingar dem.
Men har ni inte ett etiskt ansvar när ni publicerar, även om folk väljer att vara med?
– Jo, och vi har vinnlagt oss om att agera på ett etiskt sätt och vägt de dilemman som finns mot det stora allmänintresset av att ryska soldater som sänds till fronten, vad deras perspektiv faktiskt kan tillföra till berättelsen om kriget i Europa i dag, säger Charlotta Friborg.
SVT har valt att inte anonymisera krigsfångarna mer än de själva har velat.
– Har man velat ställa upp på intervju hos oss så har vi inte överprövat den individens önskan eller vilja att framträda hos oss.
Tycker du att ni har varit tillräckligt försiktiga här?
– Verkligen, svar ja, säger Charlotta Friborg.