Folkhälsomyndighetens rapport som publicerades under tisdagen visar tre tänkbara scenarier för hur smittspridningen av covid-19 skulle kunna se ut i Sverige det kommande året, beroende på hur vi beter oss. En avgörande faktor för hur det blir är hur mycket vi umgås och med vem.
De första beräkningarna av hur många ytterligare skulle kunna dö i sjukdomen det närmaste året visade sig vara felaktiga och gjordes om två gånger under tisdagen.
Scenario noll innebär att den låga smittspridningen vi har nu fortsätter, vilket skulle betyda att spridningen minskar och vi får ytterligare 1 108 dödsfall i covid-19 fram till första september nästa år. Scenario ett visar vad som skulle kunna hända om vi började umgås mer och med fler. Det skulle kunna ge en snabbt ökande spridning under hösten som sedan skulle avta för att sedan öka runt årsskiftet och sedan minska igen, med en beräkning av 3 247 nya dödsfall. Topparna indikerar tidpunkter då fler börjar frångå Folkhälsomyndighetens rekommendationer, med nedgångar då de återigen börjar följas. Scenario två visar en mer utdragen och jämn spridning som planar ut men pågår längre med en beräkning av 4 462 nya dödsfall.
”Alla som har försökt göra prognoser har haft fel”
Scenarierna är hypotetiska och ska inte ses som prognoser, poängterade statsepidemiolog Anders Tegnell under tisdagens pressträff.
– Alla som har försökt göra prognoser har haft fel. Det här är för att vi myndigheter ska ha någon form av planeringsunderlag, sa han.
Simuleringen för framtidsscenarierna utgår från inrapporterade allvarliga fall av covid-19 under perioden 23 februari till 4 juli 2020 och förutsätter att de som haft sjukdomen är immuna.
Ett flertal studier världen över visar dock att immuniteten kan avta snabbare än så. En färsk studie gjord av Kings college London team visade att personer som varit sjuka och återhämtat sig från covid-19, kan förlora immuniteten på bara några månader, rapporterar the Guardian.
– Vi ser inga personer som insjuknar igen så vi utgår från att om man får sjukdomen så är man immun i säkert i alla fall sex månader, även om man inte får antikroppar, sa Anders Tegnell.
– Vi har utgått från de kunskaper som vi har idag. Om folk tappar immuniteten snabbt kan det bli värre än vad vi antagit, men det kan också bli bättre om fler får så kallad T-cellsimmunitet, säger Lisa Brouwers, analyschef på Folkhälsomyndigheten.