I Bredängshallen pågår basketträningen för fullt. Här har basketklubben JKS sin hemmaplan. I klubbens lilla föreningsrum sitter ordföranden Anders Peterson tillsammans med David Heyman, projektledare för 127:s röster räknas. Ett projekt som ska få fler att rösta i både EU-parlamentsvalet och valen i september. Att en basketklubb engagerar sig i detta tycker de är helt naturligt.
– Vi fostrar medborgare och håller inte bara på med idrott. Det blir mycket kultur också. Artisterna Malcolm B och Ison och Fille kommer alla härifrån. Alla våra ungdomar och deras föräldrar har funderingar kring arbetslöshet, bostäder och ekonomi. Jag tycker att vi har ansvar att ge dem kunskaper så att de kan kanalisera sina intressen, säger Anders Peterson.
”Vill visa direktdemokrati”
Valdeltagandet i Skärholmen har under en lång tid varit lågt, även om det i valet 2010 hade gått upp. I valet till EU-parlamentet 2009 var det bara runt 30 procent av de röstberättigade i Skärholmens stadsdel som röstade. Det kan jämföras med snittet för hela Stockholms stad på 53,9 procent.
Nu har JKS fått 350 000 kronor från Ungdomsstyrelsen för sitt projekt. Samtidigt har andra initiativ för att få fler att rösta startat i Skärholmsområdet. Förhoppningen är att engagemanget fortsätter även efter september.
– Folk ska börja känna att de kan påverka. Vi vill visa att direktdemokrati är möjligt, säger David Heyman och visar de röstsedlar som ska finnas i röstverkstäderna som har ställts upp på biblioteken, medborgarkontoret och ungdomsgårdarna.
På dem har man nio frågor att välja mellan. Den 9 maj blir det debatt mellan representanter för riksdagens ungdomsförbund, Unga feminister, Ung pirat och Junilistan i Bredängsskolans aula. Då ska de tre frågor som har fått flest röster diskuteras.
– Vi ska också ha en debatt i slutet av augusti där frågorna tas från röstsedeln. På det här sättet är de som bor här verkligen med och sätter agendan, säger David Heyman.
Utbildar valambassadörer
127:s röster räknas har inte gjort någon research om varför valdeltagandet är lägre här än i andra delar av Stockholm. Men gissar på att det är för att folk känner att röstandet inte har någon effekt.
– Många av de som bor här är födda i andra länder. De har ett oerhört politiskt intresse i sina hemländer där de vet allt. Det handlar inte om att de inte bryr sig om vad som händer här, utan att man känner att man inte kan vara med och påverka, säger Anders Peterson.
David Heyman håller med:
– Hade vi flyttat till andra länder där vi inte vet hur saker fungerar hade vi nog känt likadant.
Därför utbildar 127:s röster räknas också valambassadörer som går kurser i hur EU fungerar och i svensk demokrati. De kommer att finnas vid röstverkstäderna, besöka föreningar och skolor och hänga på ungdomsgårdarna.
Så hur mycket ska valdeltagandet öka för att ni ska känna er nöjda?
– Vi har inte satt upp siffror. Men om det tydligt går upp är jag nöjd. I EU-parlamentsvalet vill jag gärna ha 50 procent, samma som EU-minister Birgitta Ohlsson har som mål. I de andra valen i september är målet att ligga så nära rikssnittet som möjligt, säger David Heyman.