Det är Kulturnatta i Göteborg och Javier Blasco förbereder sig inför ett event i Johanneskyrkan. Snart skall han på turné till Newcastle för att uppföra en dansföreställning som tidigare visats på 3:e Våningen i Göteborg. Men först och främst skall han till Östersund och agera tekniker vid en barnteaterföreställning.
Ungefär samtidigt förväntades Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont komma med besked huruvida han skulle utropa självständighet för regionen eller inte. Efter folkomröstningen i oktober där majoriteten av katalanerna svarade ett rungade ”Ja”, var det många som väntade på besked måndagen den 16 oktober. Men det uteblev. Javier Blasco, tror att det är en riskabel manöver att sväva på svaret.
– Folk är besvikna och känner sig lurade av spanska regeringen. Nu vet de inte vad som händer. Det går inte att tysta folk. De förtjänar att bli hörda, säger Javier Blasco som följer händelserna via spanska medier.
Själv är han helt på det klara med att hans eget svar är: ’”Nej.”
Därmed tillhör han en klar minoritet i sin familj, i sin släkt och inte minst i sin region – Katalonien. Han är öppen och tydlig med vad han tänker och tycker.
För honom är det en identitet att vara katalan. Han har svårt att förklara exakt vari den består, men det handlar om kultur, musik och konst bland annat. Att man under lång tid tillbaka vårdat berättelserna om Kataloniens historia och den långa resa som katalaner har gjort i regionen, långt innan Spanien blev det land som vi ser i dag.
– Det är inte så att det är nationalistiskt, utan mer en känsla. Språket är en viktig sak. Hemma pratade vi katalanska och spanska. Mest katalanska när jag var barn. Att ha två modersmål ger ett annat perspektiv, tror Javier Blasco och påminner om att både den katalanska kulturen och det katalanska språket var förbjudet under Franco-tiden.
Själv är han född på 80-talet, men har växt upp i denna kontext. Han tror att förbudet bland annat ledde till att katalaner blev stärkta och solidariska med varandra.
Javier Blasco påpekar att frågan om Katalonien både är komplex och emotionell. Han menar att folk tänkte mer med hjärtat än med hjärnan när de röstade om ett självständigt Katalonien nyligen.
– Det går inte bara att resonera utifrån att vi som region ger mycket till landet, men inte får något tillbaka. Vi får inte glömma att Katalonien säljer mycket till andra regioner och tjänar på det. Självständighet kommer inte att lösa någonting. Man går inte till grunden med problemen med att begära självständighet. Istället behöver politiker i regionen och i Madrid, sätta sig ned och tala om de konflikterna som finns och försöka hitta en lösning genom dialog, säger Javier Blasco och tillägger att ämnet korruption måste upp på det politiska bordet, och synas.
Trovärdighet är ett annat ord som han saknar i politiken i dag.
– Folk förtjänar att bli lyssnade på, även om de röstar med hjärtat. Det behövs en överenskommelse som är rimlig för samtliga kulturer i landet. Men med den nuvarande regeringen kommer det aldrig att ske. Så det är svårt att säga vad som händer härnäst, konstaterar Javier Blasco.