Det är på Kvarnön i Stockholms södra skärgård som den misstänkt olovliga avverkningen har ägt rum, något som Skärgårdstidningen tidigare rapporterat. Under ett besök på ön kunde Dagens ETC konstatera att stora ytor skog har huggits ner och ersatts av golfbaneliknande gräsmattor. Avverkningen bekräftas av satellitbilder före och efter ön bytte ägare.
Utan att ansöka om dispens har öns ägare fällt träd, byggt jakttorn och anlagt en sötvattensdamm – inom strandskyddat område.
I polisanmälan som lämnades in av Haninge kommun namnges markägaren Jan Bengtsson. Polisen inledde utredningen som nu tagits över av Gunnar Johansson, åklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott. Han utreder nu brott mot områdesskydd, det vill säga strandskydd. Det var Dagens Nyheter först att rapportera.
– Jag fick ärendet lottat till mig för en vecka sedan. Jag har gett polisen direktiv till utredningsåtgärder. Men vilka åtgärder det rör sig om vill jag inte uppge med hänvisning till förundersökningssekretess.
Har ni någon misstänkt?
– Ingen är skäligen misstänkt. Men utredningen är i ett inledande skede.
Aktiviteterna på ön kan strida mot 15 paragrafen i kapitel 7 i miljöbalken. Markägaren misstänks ha vidtagit åtgärder som avsevärt förändrar livsvillkoren djur och växter samt att ha avhållit ”allmänheten från att beträda ett område där den annars skulle ha fått färdas fritt".
På ön har även Dagens ETC:s utsända bevittnat mufflonfår som misstänks vara ditforslade för jakt. Utplantering av vilt utan tillstånd är ett brott mot jaktlagstiftningen. Men Jan Bengtsson kan ha gjort sig skyldig till ytterligare kriminella handlingar på ön. För ett år sedan anlitade han en byggfirma för att muddra och bredda den naturliga hamnen vilket även det kan strida mot miljöbalken.
– I det här fallet måste Länsstyrelsen göra tillsyn på plats om vi ska kunna bedöma om något fel har begåtts, säger Rasmus Seger Säll, miljöhandläggare på Länsstyrelsen i Stockholm.