Jan Blomgren är en återkommande profil och programledare i konspirationsmiljöns främsta kanal SwebbTV, och har medverkat i konferenser arrangerade av extremhögern och den svenska antivaccinationsmiljön. I somras hade han sitt egna sommarprat i SwebbTV. SwebbTV sprider bland annat rysk propaganda om kriget i Ukraina och direktöversätter meddelanden från den statliga ryska nyhetsbyrån TASS till en svensk publik.
”Lever i en bubbla”
Hur gick det till när generaldirektören för Myndigheten för psykologiskt försvar bjöds in och tackade ja till att medverka?
Magnus Hjort, som leder myndigheten som ska stärka den svenska befolkningens motståndskraft mot desinformation, säger i podden att det är viktigt att även ta del av alternativa medier:
”Vi lever alla i en slags bubbla. Och det behöver man vara lite observant på. Man behöver känna till att det kan vara så att de här medierna faktiskt serverar det vi redan tror på. Då behöver man kanske ibland titta på alternativ. Vi behöver kanske följa några som vi inte riktigt håller med för att få den här bredden. Vi behöver läsa lite olika medier för att kunna få en balanserad bild av det som faktiskt sker där ute. Och vi behöver vara medvetna om att vi kanske inte alltid ska lajka, dela allting som vi blir upprörda över på en gång.”
Han fortsätter och följer upp med:
”Jag tycker att det är väldigt nyttigt att ta del av olika perspektiv. Även om du inte håller med om det en viss krönikör eller youtubare eller liknande säger, skriver, tycker, sänder, så ta del av argumenten. Om du vill komma med motargument så slipar du dina motargument bättre om du har tagit del av vad andra som du inte håller med om tycker.”
En av de som kritiserat Hjorts medverkan är Jonathan Leman, researcher på Expo. Han menar att det skänker legitimitet åt en nyhetssajt som ägnar sig åt just desinformation, och hänvisar till Dagens Nyheters granskning.
”Aldrig något ställningstagande”
Myndigheten och Magnus Hjort vill inte ställa upp på intervju utan svarar skriftligt via pressavdelningen.
”Myndigheten har ambitionen att så långt som möjligt vara transparent och delta i sammanhang där möjligheten finns att berätta om myndighetens uppdrag, och kunna lämna råd för att öka kunskapen om hur man kan öka sin egen motståndskraft.
Det är därför vi som myndighet ställer upp för medier för att ge vår syn på världsläget och de hot som Sverige utsätts för. Det innebär aldrig något ställningstagande för övrigt redaktionellt innehåll eller en publikations ideologiska linje. Det innebär också givetvis att det myndigheten uttalar står för myndigheten, och vad andra uttalar står för dem.”
Lotta Gröning ställer frågor om offentlighetsprincipen, som Hjort då kallar ”en sårbarhet som vi har”. Vad menar Magnus Hjort med att offentlighetsprincipen är en sårbarhet?
”Avseende frågan om offentlighetsprincipen som sårbarhet, handlar det inte om att ge uttryck för att den ska begränsas. Mpf har inte synpunkter på svensk lagstiftning utan följer den. Vad gd förklarade är att Sverige är ett öppet samhälle, med stor tillgång till offentliga handlingar. ”
I ett meningsutbyte i slutet av podden attackerar Jan Blomgren det han kallar för ”etablerad media” som för partisk. Lotta Gröning pratar om att ägarkoncentrationen i mediebranschen är för hög och att det gör att alla reportage är lika, att ingenting granskas och att ”det har hänt något lite ideologiskt som när vi lade ner totalförsvaret eller släppte in så mycket invandrare”.
Magnus Hjort säger inte emot programledarnas påståenden och kommenterar inte utspelen. Hur Hjort själv ser på att medverka i en podcast som sprider den här typen av uppgifter och svepande mediekritik är inte klarlagt.