Försvarsmakten gör en poäng av att fredagen också är den internationella kvinnodagen. Den fläskiga rubriken är ett citat från en flashbackanvändare: ”Kvinnor är odugliga som soldater”. I den finstilta texten under står: ”Vi delar inte din åsikt. Men är beredda att gå i strid för din rätt att uttrycka den. På internationella kvinnodagen och alla andra dagar”.
Kampanjen som kostar närmare 2 miljoner kronor är ett sätt för Försvarsmakten att ta ställning för lika rättigheter, enligt Johan Landeström, marknadschef hos Försvarsmakten.
– Det är viktigt att göra ett statement om vart vi står vad gäller kvinnor och hur viktiga de är, säger han.
Det finns många fördomar om försvaret som försvårar när man ska rekrytera kvinnor, enligt Johan Landeström.
– Eftersom vi vill attrahera fler kvinnor är det viktigt att tala om vart vi står för. Det finns väldigt många stereotypa bilder kopplat till Försvarsmakten, säger han.
”Ren pinkwashing”
Hos Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF) jublar man inte över Försvarsmaktens sätt att uppmärksamma 8 mars. ”Ren pinkwashing”, kallar kommunikationsansvariga Elin Liss kampanjen. Med det menar hon att Försvarsmakten använder en påkostad reklamkampanj för att förbättra sitt rykte i jämställdhetsfrågor.
– Försvarsmakten är inte en jämställd myndighet. Vi har sett hur kvinnors vittnesmål om sexuella trakasserier och diskriminering inte tas på allvar. Då borde man använda den här dagen till att fokusera på det internt, inte till att göra reklam, säger Elin Liss.
Johan Landeström menar att den här kampanjen riktar in sig på att bemöta hat som kvinnor i försvaret utsätts för utifrån, men att man i kampanjer tidigare år uppmärksammat att man har en väg att gå för att bli en jämställd myndighet.
– Vi är inte helt framme när det gäller jämställdhet, så är det. Men vi jobbar på det väldigt mycket.
”Finns bara till för att säkra fred”
Elin Liss ifrågasätter att Försvarsmakten överhuvudtaget använder internationella kvinnodagen i en reklamkampanj.
– Det är historielöst. Kampen för kvinnors rättigheter är nära sammankopplad med fredsrörelsen och kvinnors kamp för fred. Ökad militarisering är aldrig bra för kvinnors rättigheter.
När försvaret rustas upp sker det på bekostnad av välfärden, vilket drabbar kvinnor särskilt hårt, anser Elin Liss.
– När pengar satsas på upprustning istället för äldrevård och förlossningsvård får det stora konsekvenser för kvinnors liv.
Johan Landeström ser ingen motsättning mellan Försvarsmaktens uppdrag och kvinnors rättigheter.
– Försvarsmakten finns bara till för att säkra fred och frihet i Sverige.
”Vi är Nato”
I samband med Natointrädet sprider Försvarsmakten också en 90 sekunder lång film i sociala medier. Där pratar överbefälhavaren Micael Bydén på engelska om de förmågor Sverige nu tar med sig in i Nato till bilder av stridsflyg, stridsbåtar och stridsfordon i svenska naturlandskap.
”Vi är redo, vi är kapabla och från och med den här dagen – vi är Nato”, avslutar Micael Bydén filmen som sprids i sociala medier.
– Det är inte en kampanj. Det är vårt sätt att manifestera beslutet och att vi nu står redo, säger Johan Landeström.