I Göteborg kan omkring 175 nyanlända barnfamiljer få permanenta hyreskontrakt. På måndagen gick det rödgröna förslaget igenom efter stöd från Centerpartiet.
Barnfamiljer som kom till Sverige under flyktingkrisen 2015 har fram tills nu erbjudits olika varianter av tillfälliga kontrakt. Men nu har det rödgröna styret i exploateringsnämnden beslutat att barnfamiljer som inte lyckats få förstahandskontrakt på egen hand få sina tillfälliga kontrakt omvandlade till permanenta - om de uppfyller vissa krav. De vuxna i hushållet ska ha haft jobb eller försökt hitta jobb, utbildat sig och lärt sig svenska. De får inte heller ha ett belastningsregister som innefattar grov och allvarlig kriminalitet eller ha haft upprepade störningar hos hyresvärden.
Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, och Miljöpartiet ligger bakom förslaget, som fick stöd av Centerpartiet. Robert Hammarstrand (S), ordförande i exploateringsnämnden, säger att det handlar om integration.
– Vissa stadsdelar får ta emot en större andel nyanlända och det ville vi ändra på. Då skapade vi projektet "barnfamilj med korttidsavtal", säger han.
I projektet finns omkring 175 hushåll som bor i lägenheter som är utspridda över hela staden, hos både privata och kommunala värdar. De kan nu få sina kontrakt omvandlade.
– Lägenheterna finns i områden där det inte är lika stor koncentration av nyanlända. Vi har haft ett integrationsfrämjande perspektiv. Sedan finns det naturligtvis en individnivå också. Det är barn som går i skolan och har fått kompisar. Föräldrar som har skaffat nätverk i i grannskapet. Det blir inte bra att rycka upp dem ur den miljön helt abrupt. Då kommer de sannolikt att hamna i områden med hög andel nyanlända och det blir svårt att integreras i det svenska samhället, säger han.
Robert Hammarstand säger samtidigt att det inte är ett enkelt beslut.
– Det är naturligtvis inte hållbart på lång sikt att skapa parallella system när det. Gäller bostadsköerna. Här måste vi fundera på hur vi kan kombinera rättvisa och likabehandling med att främja integrationen, säger han.
Dagens ETC har tidigare berättar om två barnfamiljer i Majorna som stod utan bostad efter att deras tillfälliga kontrakt löpt ut förra året. Familjerna tvingades att flytta i slutet av sommaren 2022 när deras tid i projektet var slut. De kommer inte att erbjudas fasta kontrakt.
– Du måste vara i det här projektet för att omfattas av det här. Det är den avgränsningen vi valt att göra. Mig veterligen är det ingen annan kommun i Sverige som har prövat på det som vi gör nu, säger han.
Han säger att gränsen för vilka som omfattas måste dras någonstans.
– Jag tycker att vi har varit oerhört generösa här om du jämför med vad andra kommuner har gjort, säger han.
”Gör skillnad på barnfamiljer och barnfamiljer”
Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och det lokala partiet demokraterna yrkade på att förslaget skulle avslås. Zagros Hama, moderat ledamot i nämnden, säger att det inte är lämpligt att ge någon förtur när bostadsmarknaden i Göteborg ser ut som den gör.
– Det finns ju människor som står och köar i över tio år för att få en lägenhet. Vi ser att man i det här ärendet gör skillnad på barnfamiljer och barnfamiljer, säger han.
Han säger också att de rödgröna tidigare har ställt krav i budgeten om att alla hyresrätter som produceras ska fördelas genom den kommunala bostadskön Boplats.
– Då kan jag tycka det är något ironiskt att man nu frångår det med en viss grupp människor, säger han.
Håller du inte med om att den här gruppen kan ha särskilda behov?
– Det finns många som har olika behov och det är olika förutsättningar för alla. Men det jag upplever är att socialdemokraterna blir dragna mer åt vänster genom detta. Man säger en sak innan valet och nu gör man en annan. Vi var tidigare tillsammans överens om att vi förlänger projektet ett tag, sedan får man ta ansvar själv och hitta en lägenhet. Sedan är det inte alltid lätt i en bostadsmarknad som den i Göteborg. Men man pratar mycket om ett jämlikt Göteborg, jag tycker att man frångår den principen helt och hållet när man ger en viss grupp människor förtur, säger han.
Man löser inte segregationen genom att göra skillnad på folk och folk.
En annan aspekt handlar om integration. De lägenheter som har kortast kötid på Boplats ligger i områden där många utlandsfödda bor. Men Zagros Hama säger att Göteborg har stora utmaningar när det gäller integration, men det här är inte rätt väg att gå.
– Man löser inte segregationen genom att göra skillnad på folk och folk. Göteborg är en attraktiv stad och man kan inte få gräddfil på bostadsmarknaden för att man kommer från ett visst land.
Robert Hammarstrand säger att han har förståelse för kritiken.
– Det är ju något av ett dilemma. Det är klart att det kan finnas andra barnfamiljer som till och med är i större behov av att flytta till en annan stadsdel än de här familjerna är. Vi gör inte den typen av individuella bedömningar, men jag förstår invändningarna och jag tycker det här är långt ifrån en lätt fråga.