Förslaget: Gratis äggfrysning – ska öka barnfödandet
Äggfrysning bekostas i nuläget av den offentliga vården enbart av medicinska skäl.
Bild: Svitlana Hulko/shutterstock
Dagens ETC
Om fler får chansen att bromsa den biologiska klockan kan vi få de sjunkande födelsetalen att öka, tror ledarskribenten Peter Gustavsson. Men från politiskt håll är svaret snarare satsningar på ökad trygghet.
”Så skulle kvinnor i Dalarna kunna 'snooza' den biologiska klockan” är rubriken på en ledartext av journalisten Peter Gustavsson som publicerades i Dala-Demokraten tidigare i september. I texten argumenterar Peter Gustavsson för att Region Dalarna ska bli först med att erbjuda gratis äggfrysning. Alltså att plocka ut äggceller vid en yngre ålder för att kunna använda dem senare i livet. Mängden äggceller i äggstockarna minskar nämligen och kan få sämre kvalitet med åldern.
Peter Gustavssons huvudargument är det lägre barnafödandet i Sverige, med lägre folkökning och skattebetalare som följd. Enligt Statistiska centralbyrån, SCB, hade vi 2023 det lägst antalet födda sedan 2003 och den lägsta befolkningsökningen sedan 2001.
Äggfrysning bekostas i nuläget av den offentliga vården enbart av medicinska skäl, till exempel om man genomgår en cancerbehandling. Det är möjligt att utföra äggfrysning på privata kliniker i Sverige men då kostar det mellan 30 000 och 40 000 kronor för en behandling. Men många behöver göra behandlingen flera gånger.
I vissa delar av världen erbjuds gratis äggfrysning om hälften av äggen doneras, bland annat utför en äggbank i London, London egg bank, den typen av procedur.
”Orättvist att inte alla har råd”
Peter Gustavsson skriver att det är ojämlikt att bara de som har råd kan frysa in sina ägg.
– Idén till artikeln kom eftersom många i min omgivning just nu går i de här tankarna och min bild är att allt fler vill frysa in sina ägg. Eller så beklagar de sig att de inte hunnit göra det ännu. Jag tycker att det här är en tydlig fördelningspolitisk fråga, det är orättvist att inte alla har råd att frysa in sina ägg om viljan finns.
Peter Gustavsson föreslår att gratis äggfrysning ska erbjudas till alla kvinnor i åldern 25-40, men att det behöver utredas av personer med medicinsk expertis för att utforma bästa möjliga riktlinjer. Det finns nämligen ökad risk för komplikationer att föda vid en högre ålder.
– Jag tror att det kan bli en vinst för samhället. Vi har sjunkande födelsetal och om tekniken finns för att underlätta för folk att få barn borde man kunna erbjuda det.
Peter Gustavssons förslag har ingen politisk förankring och varken styrande eller opposition i Region Dalarna anser att det är något som regionen borde prioritera just nu.
Politikerna prioriterar inte frågan
– Vi har redan ett underskott på 1,1 miljarder kronor så då ska man nog vara lite försiktig med att ta i med ytterligare kostnader. Jag tror inte heller att det är så hiskeligt många som har den problematiken, men självklart är det tråkigt om det finns individer som mår dåligt av att inte kunna få barn, säger oppositionens Ulf Berg (M).
Han tror att en bättre åtgärd för att öka barnafödandet är att göra landet tryggt att växa upp i.
– Vi satsar hellre på att skapa ett samhälle som föräldrar vill skaffa barn i. Just nu oroas många av kriminalitet, inflation och krig i världen.
Vi satsar hellre på att skapa ett samhälle som föräldrar vill skaffa barn i.
”Försiktigt negativ” till förslaget
Regionstyrelsens ordförande i Dalarna, Elin Norén (S), säger att Socialdemokraterna i Dalarna aldrig haft frågan uppe men kan uttala sin personliga åsikt.
– Jag är försiktigt negativ till förslaget. Men jag kan verkligen förstå om det finns kvinnor som vill frysa in sina ägg. Samtidigt är jag osäker på om samhället ska bekosta det.
Kan skapa "falsk trygghet"
Elin Norén tror att äggfrysning snarare är en falsk trygghet och kan göra att det i stället blir färre barn som föds.
– Metoden handlar om att frysa in äggen i förtid men det är inte så många som vet hur livet kommer se ut i framtiden. Det finns en risk att man fryser in sina ägg och sedan inser man att man ändå inte är säker på att man vill ha barn. Dessutom är det ingen garanti att de nedfrysta äggen fungerar heller.
Likt Ulf Berg tror Elin Norén att det är bättre att arbeta för att en ökad trygghet i samhället för att få folk att sätta igång med att skaffa barn.
– Min bild är att folk avstår från att skaffa barn i oroliga tider. För man kanske inte har framtidstro eller ekonomiska resurser. Jag tror på att ha ett högt barnbidrag, bra föräldraförsäkring och förskola. Och att arbeta med generella reformer som trygga arbetsvillkor och en stabil a-kassa så att man känner sig trygg och vågar bilda familj.
Tycker du att staten borde betala för äggnedfrysning?
Ofelia Norell, 26, Stockholm
– Spontant så kan jag tycka det, eftersom att jag är kvinna själv är det lätt att sätta in sig i den sitsen. Om man till exempel har ekonomiska svårigheter ska det inte påverka en.
Simon Trier, 26, Aarhus
– Ja, man borde få hjälp med det från staten, om man vill ha barn måste det finnas möjlighet för ekonomisk hjälp för det och tillgängliggöras för fler.
Ayan Mellqvist, 46, Stockholm
– Ja, det är en bra idé. Om den biologiska klockan tickar som en bomb och man inte har råd eller har en allvarlig sjukdom när, när allt annat i livet trasslas ihop när man vill skaffa barn, är det bara rättvist att staten hjälper till. Har man en längtan att bli förälder ska man kunna bli det oavsett omständigheterna.
Hans Brohlin, 55, Kanada
– Svår fråga, var ska man dra gränsen? Låter lite som ett lyxproblem, men är man drabbad kan man förstå att det finns vissa omständigheter. Förut fick man barn när man var yngre, även om ens ekonomi inte var så bra, men nu är det senare och senare. Det kan bli så att människor väntar med att få barn senare i livet på grund av att de vet att det ändå finns en garanti att få barn om staten betalar, kanske.
Izabella Friedrich, 16, Stockholm
– Jag tycker staten ska betala det, för att medicinska skäl är inte en förutsättning som man kan påverka. Barn och unga som genomgår cellgiftsbehandling till exempel får det betalt av staten, då blir det mer jämställt om kvinnor får det här betalt. Men bara de specifika fallen borde gälla, det måste finnas en bra anledning för det.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.