Den informationen ger Försäkringskassan på sin hemsida till den som vill veta hur lång tid det tar att få föräldrapenning utbetald efter inskickad ansökan.
Det finns bara ett problem. Informationen gäller inte om den som ansöker samtidigt studerar vid högskola eller universitet. Då verkar väntetiden vara längre.
”Speciell grupp”
Det är i alla fall vad som hänt Mattias från en ort i södra Sverige. Mannen, som studerar till fastighetsingenjör, beslöt tillsammans med sin fru att inför sommaren ansöka om föräldrapenning för att klara perioden mellan vår- och hösttermin. Men trots att han skickade in sin ansökan om föräldrapenning den 29 juni går han fortfarande och väntar på besked från Försäkringskassan. Tre veckor efter den tidsgräns som myndigheten själv anger för handläggning.
Det kan låta som en relativt beskedlig övertrassering av väntetiden, men det besked som Mattias fått efter att ha varit i kontakt med myndigheten är att de inte vet när besked kan komma.
– Jag ringde för att höra efter var i processen de låg, om det kanske var någon gammal arbetsgivare som inte lämnat ut uppgifter eller något och att det var därför det tog sådan tid. Men det jag fick höra var att min ansökan sköttes av en speciell grupp och att den har så mycket att göra att de lägger all tid på att behandla ärenden och inte hinner med annat, säger han till Dagens ETC.
Med tanke på alla problem med väntetider som rapporterats från Försäkringskassan, borde du inte skickat in ansökan tidigare, bara för att vara på den säkra sidan?
– Jo, det hade jag såklart kunnat göra, men jag vet inte om det hade gett ett annat resultat. Den kvinnliga handläggaren jag pratade med berättade att om jag hade inkommit med ansökan idag så hade jag förmodligen inte fått besked förrän maj i nästa år.
Okänt antal ansökningar
Det ska sägas att det inte gått någon större nöd på Mattias. Dels har hans fru, också hon studerande, en studerandetjänst och får därför lön som paret kan leva på, dels har han kunnat leva på sparade pengar.
– Men jag vet inte hur en ensamstående förälder eller någon som inte har någon annan ekonomisk trygghet bakom skulle klara denna väntan. De lär ha det tufft innan de får pengarna, säger Mattias.
Exakt hur många som drabbats och fortsätter drabbas av de långa handläggningstiderna kan inte Försäkringskassan svara på. Någon statistik nedbruten på studerande respektive icke-studerande föräldrar som ansökt om föräldrapenning finns nämligen inte.
Det närmaste Dagens ETC kommer ett svar är via statistik från CSN. Enligt rapporten ”Användning och återbetalning av tilläggslån” som publicerades tidigare i år hade nästan 34 000 av 2019 års studerande barn under 18 år. Och av utvecklingen avseende antalet högskole- och universitetsstuderande efter pandemin att döma är det inte osannolikt att den siffran är högre idag.
Misstänker missförstånd
Hur det än står till med den saken tillbakavisar Andreas Stjernberg, verksamhetschef på Försäkringskassan, att någon skulle tvingas vänta till maj nästa år på att få sin ansökan om föräldrapenning beviljad.
– Jag vet inte om personen du pratat med missförstått informationen eller om någon hos oss gett honom fel information. Det som stämmer är att de ärenden vi handlägger idag är från maj och juni i år och att vi tar dem i tur och ordning.
Så du kan alltså lova att ingen ska behöva vänta till maj nästa år på att få besked om föräldrapenning?
– Ja, de äldsta ärendena vi handlägger är de som kom in i slutet av maj och om han skickade in sin ansökan i slutet av juni borde vi vara framme vid den om någon vecka.
Men det betyder alltså att ansökningar om föräldrapenning fortfarande dras med försenad handläggning, om än inte lika dramatisk sådan?
– Så är det, och just nu är det två perspektiv som styr. Dels handlar det om de neddragningar vi tvingats göra, dels om att det är semesterperiod med färre handläggare på plats, säger han och lägger till att ärenden som Mattias dessutom drar ut på tiden eftersom myndigheten måste beräkna den ansökandes SGI, det vill säga sjukpenninggrundande inkomst.
”Omöjligt att säga”
Att Försäkringskassan tvingats till neddragningar har varit känt sedan i somras då beskedet kom att myndigheten måste spara 300 miljoner kronor. En av åtgärderna för att ro sparbetinget i hamn är att ge varannan provanställd beskedet att de inte kommer att få fortsatt anställning.
– Det här påverkar våra handläggningstider generellt och har lett till längre väntetider. Vi har mött upp det genom att lägga fokus på att fatta beslut i enskilda ärenden och genom att sänka ambitionsnivån när det gäller tillgänglighet per telefon, säger Andreas Stjernberg.
Finns det en siffra på hur mycket längre tid det tar att handlägga ansökningar?
– Nej, det är omöjligt att säga.
Ni ska ju spara 300 miljoner. När är det arbetet klart?
– Planen är att den inbromsning vi gjort under 2023 kommer att leda till en budget i balans i slutet av 2024.
Så man kan alltså räkna med längre handläggningstider i 1,5 år till?
– Ja, under period framåt kommer handläggningarna att ta längre tid.
Namnet Mattias är fingerat. Av hänsyn till handläggaren på Försäkringskassan han talat med vill han vara anonym.