Där vårdas ungdomar mellan 15 och 20 år som antingen placerats där av socialtjänsten eller dömts till sluten ungdomsvård.
Efter att ha plåstrats om skickades pojken tillbaka och låstes in på avdelningen Klockbacka. Men dagen efter tillkallades ambulans igen. På sjukhuset upptäcktes nya blåmärken från ”sparkar och slag mot njurarna”, enligt förälderns anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.
När pojken fick tillgång till telefon ringde han en tidigare anställd som han behållit kontakten med.
– Han var helt panikslagen och berättade att han hade hamnat i ett tjafs på en annan avdelning. Klockbacka larmades och fyra stora killar ur personalen hade burit iväg honom. De drog in honom i isoleringscellens duschrum, slet av kläderna och började sparka och slå.
Efter yttre påtryckningar ryckte Bärbys jourteam till slut ut och dokumenterade skadorna. Enligt föräldern svävade pojken i livsfara.
– Jag tror att den händelsen satte saker i rullning, säger den tidigare anställde som vill vara anonym.
Fler än 100 drabbade
Händelsen i duschrummet var ingen enskild incident. Våldet inne på framför allt avdelningen Klockbacka är systematiskt och har pågått i åratal med uppskattningsvis över 100 drabbade ungdomar. För att undvika vittnen slår personalen ungdomarna i isoleringscellerna och lindar handdukar på mjukdelarna för att lämna färre spår.
Det berättar tidigare anställda som sett kollegor misshandla intagna ungdomar. Förekomsten av fysiskt och psykiskt våld bekräftas också i en internutredning som Statens institutionsstyrelse, Sis, publicerade i veckan. Myndighetens utredare har intervjuat ungdomar som redan vid inskrivningen på Klockbacka får höra att ”här måste du sköta dig, annars misshandlar de dig”.
Knytnävsslag, sparkar och stryptag förekommer ”hela tiden”, uppger en ungdom. En annan berättar hur han ”gråter sig till sömns”.
Rapporten ger en minst sagt oroväckande ögonblicksbild, men Dagens ETC kan avslöja att våldet har pågått mycket längre och varit grövre än vad som framkommer i utredningen.
”Helt apatisk”
”Personalen hade sin arm runt min hals. Han klämde åt hårt vilket gjorde att jag inte fick luft. Jag svimmade. Jag vet inte hur länge jag var avsvimmad.”
Så beskriver en ungdom en händelse inne på Bärby redan 2012, enligt ett klagomål till Ivo. Några år senare bärs en afghansk pojke ut på bår från Klockbacka.
– Han bara låg och stirrade, var helt apatisk. Hela sidan av ansiktet hade blåmärken som hade svartnat av vad som måste ha varit upprepade slag, säger en tidigare anställd.
Den officiella förklaringen var att ungdomen sprungit in i en vägg. Flera gånger.
– Det finns inte en chans att han kunnat utsätta sig själv för det våldet. Kroppen stänger ner efter ett tag. Han såg så illa ut att jag var tvungen att vända bort blicken, säger den tidigare anställde.
Toppen av ett isberg
Dagens ETC har tagit del av ett 20-tal klagomål och anmälningar som inkommit till Sis och Ivo. Men de fall som finns dokumenterade är bara toppen av ett isberg, säger en tidigare anställd.
– Över tio ungdomar har berättat för mig att de blivit slagna inne på Klockbacka. Men eftersom många är nyanlända och inte kan språket eller känner till sina rättigheter är det få som anmäler.
Bärbys ledning och även chefer högre upp inom Sis har under minst tio års tid fått indikationer på problemen. Genom åren har det upprättats ett stort antal polisanmälningar mot anställda om misshandelsfall av ungdomar men det har inte lett till några konsekvenser. Våldsverkarna har till och med belönats med arbetsledande funktioner.
– Tänk de ungdomar som utsatts för våld, vågat anmäla och ändå tvingats vara kvar på avdelningen inlåst med samma personer som utfört misshandeln… Vilken mardröm, säger en anställd.
”Sluten miljö”
Sis-utredaren varnar för omfattande brister i vården och Klockbacka beskrivs som ”en sluten miljö med liten insyn”.
– De har satt i system att alltid lämna in en motanmälan. De här ungdomarna har i mångas ögon förbrukat sin trovärdighet. När en hel arbetsgrupp sluter upp och vittnar till sin kollegas fördel vet alla vem polisen tror på.
Det säger en anställd som inte vill uppge sitt namn av rädsla för att kollegorna kan hota hans familj.
En av cheferna som kommit i konflikt med personalen upptäckte att någon skruvat loss hjulbultarna på hans bil. Ingen av intervjupersonerna vill framträda med namn.
För en månad sedan valde Sis regionledningskontor att tillfälligt stänga Klockbacka och omplacera åtta chefer samt 24 anställda på avdelningen. Det har inletts minst två polisutredningar varav en om ekonomiska oegentligheter.
Men frågan är varför det dröjt så länge innan någon ansvarig agerade.
Och vad var syftet med våldet?
Shottaz har varit intagna
På Sis ungdomshem Bärby, eller Bärbyhemmet, finns flera avdelningar med inriktning på sexualbrott och missbruk. Om en ungdom blir svårhanterlig, brukar våld mot andra ungdomar eller mot personalen placerades de på Klockbacka. Där hamnade de svåraste fallen.
En av dem var ungdomen som i Göteborg knivhögg en annan ungdom på en spårvagn. Han hamnade på Klockbacka men efter ett antal månader släpptes han ut. 17-åringen föll tillbaka i kriminalitet och i somras sköt han ihjäl en polis i Biskopsgården. Flera medlemmar i de rivaliserande gängen Dödspatrullen och Shottaz har passerat Klockbacka.
– Det är en svår miljö att jobba i och man måste vara säkerhetsmedveten. Vi är alla beredda att lägga ner och avskilja ungdomar om det behövs. Det har vi rätt till. Men det är något helt annat än att bruka våld, säger en anställd på avdelningen
Men även andra ungdomar utan någon tyngre kriminell bakgrund hamnade där.
– På grund av brister i psykiatrin har vi de senaste åren sett en växande grupp med svårhanterlig autism och asperger som kommer in. Efter 2015 kom det många nyanlända som inte borde sitta där, säger en anställd.
På avdelningen arbetade fyra arbetsgrupper i skift. Personalgrupperna bestod av ”män som nästan alla är synnerligen intresserade av träning, framför allt kampsport, vilket skapat en miljö präglad av machokultur”, skriver Sis-utredaren. På avdelningen har det byggts ett gym som sägs vara för ungdomarna men har hantlar upp till 52 kilo.
– Visa mig den tonåring som kan lyfta så tungt. Det är uppenbart anpassat för personalen.
Det finns uppgifter om att 12 ungdomar och personal på Klockbacka konsumerade 800 ägg i veckan.
– Ungdomarna fostrades i att styrketräna och äta tio ägg om dagen. För de som lydde hade de säkert bra inne på avdelningen. Men så fort de motsatte sig vissa i personalen blev det inte så kul.
”Rasseligan” styrde med våld
Två av fyra personalgrupper uppges vara de som stod för våldet varav den ena kallades för ”Rasseligan” av ungdomarna. Sis internutredning skriver att ”personal på andra avdelningar vittnar om rasistiska, homofobiska och kvinnoförnedrande kommentarer”. De mer hårdföra anställda har inte kunnat hantera ungdomarna med neuropsykiatriska diagnoser, uppger en anställd.
– Det krävs lågaffektivt bemötande och att man talar lugnt och tydligt. Men de där dörrvaktstyperna har inte klarat av det. Det är därför de har använt nävarna.
En annan tidigare anställd säger att slutenheten bidrar till problematiken. Ett internt talessätt är ”Det som sker på Klockbacka stannar på Klockbacka”.
– Nästan alla har en bakgrund som ordningsvakter, många är kampsportare. Jag har hört från ungdomar på avdelningen att de utsatts för rasistiska glåpord. Personalen har frågat dom varför de är i Sverige och våldtar våra barn.
Utbredd tystnadskultur
Den destruktiva kulturen har upprätthållits genom kompisrekryteringar. Alla som inte passade in trängdes ut.
– Vad jag vet har det aldrig någonsin utannonserats en tjänst på Klockbacka.
Men problemen är inte begränsade till en enskild avdelning. Sis internutredare beskriver en osund arbetskultur och tystnadskultur som är utbredd på hela Bärby. Flera medarbetare vittnar om att de är rädda för repressalier om de rapporterar om missförhållanden. Flera källor inom organisationen pekar ut en hög chef på Bärby som varit ledande.
Han uppges ha låtit våldet fortlöpa och köpt vissa ungdomars lojalitet med mutor och tjänster för att få information om personalen som trotsat hans regim. I utredningen finns uppgifter om hur journalanteckningar, dokumenterade klagomål och fotografier på skadade ungdomar har försvunnit.
Utredningen visar på flera allvarliga brister med inslag av våld och kränkningar vilket är fullständigt oacceptabelt, säger Helena Finér, tillförordnad verksamhetsdirektör för region norr på Statens institutionsstyrelse. Men hon vill inte svara på vad som hänt med den Bärby-chef som pekas ut som drivande i våldskulturen.
– Jag kan inte kommentera personalärenden. Det utredningen visar är att det vuxit fram en kultur präglad av att hålla avdelningen lugn med fysisk styrka som främsta metod.
Det har kommit in anmälningar och klagomål åtminstone sedan 2012. Så här i efterhand borde inte ni ha tagit anmälningarna på större allvar?
– Jag skulle säga att utredningen visar att det funnits brister i transparens och öppenhet samt en utbredd tystnadskultur. Det har försvårat vår möjlighet att agera.
Helena Finér uppger att ingen av de 24 anställda på avdelningen Klockbacka har stängts av från sina arbeten.
– De är kvar i tjänst men arbetar inte klientnära. Just nu ägnar de sig åt utbildningsinsatser.
Är inte våld mot intagna ungdomar skäl för uppsägning?
– Det får man avgöra i varje enskilt fall. Det är personalansvarsnämnden som beslutar om uppsägning eller avsked.