Förlossningsvården inför sommaren: ”Så här illa har det aldrig varit”
Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Dagens ETC
Tusen obemannade pass. Läget är värre än någonsin inför sommaren på Karolinskas förlossning. Men det är inte bara där barnmorskorna kan vänta sig hårt slit istället för återhämtning – personal saknas på många håll i landet.
I vintras sa runt 30 barnmorskor upp sig. Nu några månader senare har i princip alla av dem slutat. Det gör att underskottet på barnmorskor är större än någonsin på Karolinska Huddinge. Och även i Solna saknas personal.
– Det är extremt tufft på Karolinska nu. Jag kan inte riktigt se hur man ska kunna lösa det här inför sommaren. Det blir oerhört svårt att få ihop det, säger Emma Jonsson, ordförande för vårdförbundet i Stockholm.
Överläkaren Karin Pettersson, som är sektionschef på Karolinska i Huddinge, säger att alla anställda påverkas av barnmorskebristen. Verksamheten har ändå fungerat okej den här våren eftersom man dragit ner på vårdplatser. Men nu är hon orolig. Maj är visserligen inte en semestermånad, men det är den månad med högst antal födande. Och därefter kommer sommaren.
– Situationen kommer att förvärras i maj och därefter bli djupt bekymmersam i sommar. Det är ingen tvekan om det, säger hon.
Hon har arbetat som sektionschef på förlossningen i Huddinge i mer än 20 år. Och fast det brukar låta på samma sätt inför sommaren, ibland till och med att ”det är värre än någonsin”, så är det verkligen så nu. Värre än vad det någonsin har varit. Med en dryg månad kvar till att semesterperioden börjar finns det tusen luckor i schemat. Tusen pass där det saknas en barnmorska.
– Jag har aldrig varit med om den här bemanningssituationen. Att gå in i sommaren med den stora uppsägningsmängd som varit, så illa har det aldrig varit innan.
Hur känns det?
– Jag känner mig orolig. Jag är inte någon dramatisk person, men jag känner oro över att vi inte kommer kunna erbjuda födande kvinnor en vårdplats i Stockholm.
Mia Ahlberg, tillförordnad verksamhetschef för graviditet och förlossning på Karolinska Huddinge, är inte lika bekymrad. Men hon håller med om att läget är pressat.
– Vi rekryterar så mycket vi bara kan, men vi har fortfarande inte det antal barnmorskor vi hade behövt. Man kan bara bistå så många födslar som vi har barnmorskor för. Så för att kunna hålla patientsäkerheten, och erbjuda en god vård och arbetsmiljö, får vi begränsa antalet födande vi kan ta emot.
Stängt BB underlättar
Samarbete med övriga förlossningskliniker i regionen är en nyckel för att klara sommaren, menar Mia Ahlberg. Blir det som Karin Pettersson befarar kan också fler födande behöva hänvisas till grannregionerna. Men även där kan läget vara pressat – bristen på barnmorskor är inte något unikt för Stockholm. I Skellefteå oroar sig barnmorskan Therese Lindberg, som också är vice ordförande för Barnmorskeförbundet Västerbotten, över hur sommaren kommer att bli.
– Min bild är att läget är ännu sämre än förra året. Vi barnmorskor kommer behöva hoppa in och ta extrapass för att det ska gå ihop. Jag har också fått dela upp min semester. Det är väldigt skört, inget oförutsägbart får hända, som att någon skulle bli sjukskriven, säger hon.
Magnus Hedström, områdeschef i Region Västerbotten, håller med om läget är tufft, som alltid. Men menar ändå att det är lite lättare att planera sommaren i år, bland annat eftersom BB i Lycksele håller stängt.
– Det har varit turbulenta somrar. I år känns det lite mer stabilt, även om det är svårt att få ihop schemat. En utmaning är att vi i grunden har ett infrastrukturellt bemanningsproblem,
som gör att vi är beroende av hyrpersonal och timvikarier. I hela regionen skulle vi lätt kunna tillsätta mellan 20 och 25 barnmorsketjänster, säger Magnus Hedström.
Bättre i Göteborg
Även i Göteborg är grundbemanningen för låg. Där drabbades förlossningen av massuppsägningar av barnmorskor för ett och ett halvt år sedan. Underskottet på barnmorskor har varit konstant sedan dess. Men det har minskat, och Corinne Pedroletti, verksamhetschef för kvinnosjukvården på Sahlgrenska, menar att läget inför sommaren är någorlunda stabilt i år.
– Inför förra sommaren saknades ungefär 50 barnmorskor, nu är vi nere på hälften. Vi är bättre bemannade i år, och samtidigt kommer förlossningstalen gå ner lite grann. Men jag vill ändå vara tydlig med att jag vet att personalen kommer få jobba jättehårt även denna sommaren och att det tidvis kommer att vara tungt, säger hon.
För att lösa sommaren tar Sahlgrenska in timvikarier och barnmorskor som gått i pension. Men fastanställda kommer också få hoppa in och ta extrapass. Hur många eventuella luckor det kommer finnas i schemat efter det, när semestrarna börjar, kan inte Corinne Pedroletti säga än.
– Det är ett pågående arbete, de här luckorna täcks efter hand. Det vi kan säga idag är att vi har en bättre bemanningssituation än inför förra sommaren.
Inte en fabrik
Inte heller i Skåne är det klart exakt hur bemanningsläget ser ut inför sommaren. Men att det blir tufft är Shiva Lindahl, huvudskyddsombud på fackförbundet SRAT, ändå övertygad om.
– I Malmö har vi inte haft den bemanning vi skulle ha haft på över ett år. Hur många pass som inte är fyllda i Skåne i stort är inte klart än, men det lär bli tufft även den här sommaren, även om vi lyckats rekrytera en hel del nyutexaminerade barnmorskor, säger hon.
Shiva Lindahl återkommer till samma sak som alla intervjuade – sommaren i förlossningsvården är ett ständigt problem. Barnmorskorna räcker inte till. Fastanställda får hoppa in och ta extrapass. Efter ett år som på många ställen i landet inneburit en hård arbetsbelastning med hög stress blir sommaren ännu tuffare. Eva Nordlund, ordförande i barnmorskeförbundet, är själv trött på att säga samma sak varje år. Men samtidigt kan hon inte göra något annat.
– Vi har nått vägs ände. Det funkar inte att tänka på vården som en fabrik som man alltid kan slimma. Även om det inte är lika illa överallt så är problemet generellt, det behövs en bättre planering och det behövs en arbetsmiljö som gör att barnmorskorna orkar jobba i mödra- och förlossningsvården.
Emma Jonsson på vårdförbundet i Stockholm håller med. Problemet är större än bara några sommarveckor.
– Sommaren innebär alltid en hög arbetsbelastning, och det hade kanske kunnat vara okej om resten av året inneburit ett betydligt lugnare tempo. Nu är det inte så. Nu går man istället in i sommaren med batterier som redan är urladdade. Det är ohållbart.