”Det är bara små justeringar man behöver göra i kommunikationen”, säger konsultchefen Therése Utsi som själv har barn med NPF-diagnoser.
Bild: Felicia Nilsson
Dagens ETC
Många autister kämpar med det sociala och har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Ofta beror det på att de tolkar och processar information annorlunda än majoriteten av befolkningen. Men på Unicus anställs enbart IT-konsulter med en autismdiagnos.
– Alla människor är olika, vi vill ta tillvara på diversiteten i det, säger vd:n Anders Barnå.
Direkt innanför entrén på Unicus på Södermalm i Stockholm hänger inramade porträtt av de 60 IT-konsulter som jobbar för företaget. Vad som inte syns på fotografierna – men som Unicus är öppna med – är att samtliga har autism. Här anställs nämligen enbart IT-konsulter med en fastställd autismdiagnos.
En av dem är Joakim, som sökt sig hit efter en längre tids arbetslöshet och trivs ”mycket bra” i arbetslaget och den öppna kontorsmiljön.
– Det är så skönt och avkopplande att jobba med kollegor som tänker, pratar och resonerar ungefär som man själv gör. Sen behöver vi ju inte hålla med varandra om allt så klart, men det öppnar upp för kamratskap och intressanta diskussioner, säger han.
Anders Barnå är vd på Unicus i Sverige och startade det svenska dotterbolaget till det från början norska företaget i augusti 2016.
– Jag hade varit i konsultbranschen i 20 år, satt mellan jobb och så dök det upp en annons för det här bolaget på Linkdin som ville starta verksamhet i Sverige. Det var ett IT-konsultbolag som jobbade med att anställa personer med Aspbergers syndrom, som det kallades då, och autism.
Diagnoserna var för Anders Barnå då helt okända – så han läste på för att sätta sig in i ämnet.
– När jag läste in mig på vad Aspergers var så insåg jag att många av mina tidigare kunder hade haft behov av de förmågor som ofta är kopplade till diagnosen.
Bildtext 2: ”Det gör så stor skillnad för de här personerna om omgivningen har kunskap om deras neurodiversitet”, säger konsultchefen Therése Utsi, som själv har barn med NPF-profiler.
Bild:
Felicia Nilsson
Logik och analytisk förmåga
Att Unicus enbart anställer arbetslösa personer med fastställd autismdiagnos handlar med andra ord inte bara om omtanke.
– Vi är ett vinstdrivande aktiebolag. Det behöver inte betyda att vi i alla lägen måste vinstmaximera, men vi har en uppgift i att skapa ett kapitalvärde som är större än summan av vad vi kostar, och för att göra det måste vi skapa nytta för våra kunder.
Den nyttan är tätt sammankopplad med de förmågor som Anders Barnå menar ofta följer med autismdiagnosen.
– Det handlar mycket om logik och analytisk förmåga. Men även det här med att tåla repetition och att se detaljer i stora datamängder. Sen är alla individer, så alla har inte exakt samma förmågor. Med det sagt skulle jag ändå säga, efter att ha träffat många autister, att det finns drag som går igen. Det är det som är vår usp, det är det vi kort och gott säljer till våra kunder.
Unicus jobbar mot ett antal stora svenska företag. Vattenfall är deras största kund, SEB den äldsta. Andra kunder är Eon, Alfa laval, Volvo cars, Scania, Handelsbanken, Postnord och Svt.
– Det är många stora bolag och det är medvetet, för de har en komplexitet i sina IT-miljöer, men också god ordning och struktur.
15-20 procent har NPF
Therése Utsi jobbar på Unicus mot kunderna med utbildningar om neurodiversitet och vilka anpassningar de behöver göra. Hon har själv barn med NPF-diagnoser och därmed ett naturligt engagemang i frågan, vilket lyser igenom.
– 15 till 20 procent av befolkningen uppskattas ha någon typ av neurodiversitet idag. Det innebär att de här personerna processar och filtrerar information på ett annat sätt än majoriteten av befolkningen. Det finns både styrkor och utmaningar i det.
Alla de här personerna finns redan ute på de stora företagen – vad som behövs är mer kunskap om hur man tar tillvara på den resurs som de faktiskt är, menar hon.
– Ledarna där ute behöver mer kunskap om hur man leder den här typen av medarbetare, det är en ren affärsmässig investering. För vad kostar det om du sätter rätt person på fel plats? De kanske missar deadlines. Vad kostar det? Vad kostar en utmattning? Vad kostar det att inte ta tillvara på den kapacitet du redan har? De frågorna jobbar jag med, kan man säga.
Bildtext 3: Joakim, som har autismdiagnos, hade sökt många olika jobb innan han fann konsultbolaget Unicus.
Bild:
Felicia Nilsson
Bara små anpassningar
Anpassningarna ute i verksamheten behöver oftast inte heller vara särskilt stora. Det kan annars vissa företagsledare oroa sig för, berättar Therése Utsi.
– Många tänker ”Men gud, kan vi verkligen välkomna någon med en sån här profil i vårt team, blir det inte väldigt krångligt och läskigt och oj, oj, oj”.
Vad som krävs, menar hon, är oftast inte mer än en bättre tydlighet i kommunikationen.
– Att avgränsa uppgifter kan vara en sådan konkret sak som behövs, och att berätta vad som händer sen, när man är klar med den uppgiften. Det handlar om hur man kommunicerar och att inte förvänta sig att personalen ska kunna läsa mellan raderna, för autister tolkar ofta vad man säger väldigt bokstavligt.
En fråga om ledarskap
Att Unicus bara söker bland arbetslösa när de anställer är långt ifrån någon slump, förtydligar Anders Barnå.
– Det är ett medvetet val. Vi tänker att de som idag redan har ett jobb, de behöver inte oss. För det finns på tok för många med otroligt mycket kvalitet och kompetens som har hamnat vid sidan om, som försökt passa in och försökt dölja sina svårigheter.
Samma morgon som Dagens ETC är på besök på företaget har Anders Barnå gjort en anställningsintervju med en kille som sökt många olika jobb innan han hittat hit.
– Han berättade om en annons i tunnelbanan där man skulle lösa en gåta för att komma fram till en länk, där man kunde söka tjänsten. Att han hade sökt och gjort bägge deras programmeringstester felfritt. Sen fick han en intervju, men efter det hörde han inget mer. Jag skulle säga att det är en ganska vanlig erfarenhet, för de vi möter är inte riktigt som andra i intervjusituationer.
För Anders Barnå tyder det snarare på en brist i ledarskap.
– Alla människor är olika. Kan vi då få ledare som förstår att skapa team där inte alla tänker likadant, och att det ger ett mervärde. Det är väl det som är ledarskap på något sätt? Att få ut mer av människor genom att kombinera deras olikheter.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.