Om förslagen blir verklighet innebär det återgång till de hårdare regler som alliansregeringen införde och som den S-ledda regeringen lättade på 2021 och 2022. En utredning som skulle utvärdera förändringarna tillsattes också, men när högerregeringen tillträdde byttes utredaren ut mot Per Johansson. Denne fick också i uppdrag att föreslå åtstramningar i försäkringen – i fall utvärderingen skulle visa på negativa effekter av lättnaderna.
S: ”Hjärtlös politik”
De generösare reglerna har gjort att de långa sjukskrivningarna på över två år har ökat med sex procent, enligt utredningen. Två miljarder om året kostar lättnaderna, enligt utredningen. Men enligt Per Johansson är det främsta problemet att människor blir inlåsta i sjukskrivning när drivkrafterna att komma tillbaka till arbete är otillräckliga.
– Det vi ser att de här reformerna har varit dåliga för individen, säger han.
Socialdemokraternas Anders Ygeman var den minister som tillsatte den ursprungliga utredningen. Han är starkt kritisk till de förslag som nu läggs fram.
– Det är en hjärtlös politik som kommer att göra människor fattigare, säger Anders Ygeman.
Också Vänsterpartiet sågar förslagen. Den ekonomisk-politiska talespersonen Ida Gabrielsson menar att en ny våg av utförsäkringar är att vänta. V vill istället göra förändringar i motsatt riktning och helt ta bort den tidsgräns i sjukförsäkringen på 365 dagar – och i särskilda fall 550 dagar - som gäller idag
– Det blir stupstockar oavsett om gränsen är dag 180, 365 eller 550, säger Ida Gabrielsson.
SD: "Behöver mer tid"
Efter att Tidöavtalet presenterats lovade Sverigedemokraterna att reglerna i sjukförsäkringen inte skulle stramas åt.Men socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) duckar frågan om vad det löftet innebär för de förhandlingar som nu tar vid mellan partierna.
– Hela den här utredningen syftar till att få fler i arbete, att vi ser till arbetsförmågan och inte glömmer och gömmer människor i statistik. Jag kan inte föregå vad de olika remissinstanserna kommer ha för synpunkter, det är ett arbete som påbörjas nu, säger Anna Tenje.
Sverigedemokraternas gruppledare i socialförsäkringsutskottet Clara Aranda vill inte ställa upp på en intervju för att svara på om partiet står fast vid sitt tidigare löfte.
”Slutbetänkandet och den särskilda utredarens förslag presenterades idag, vi kommer därför behöva mer tid för att sätta oss in i alla detaljer. Det är också angeläget att remissinstanserna får säga sitt. För oss är det viktigt att inte föregå den nu pågående processen, vi avser därför återkomma i frågan längre fram, skriver hon i en skriftlig kommentar.
Per Johansson föreslår också att regeringen går vidare och utreder mer genomgripande förändringar av sjukförsäkringen. Bland annat vill han se förändringar som förhindrar att människor utan arbetsförmåga nekas både sjukpenning och sjukersättning, som är den lägre ersättning som ges till människor som inte bedöms kunna återvända till arbete.
– Vissa människor hamnar i ett limbo, säger Per Johansson.