Förbud mot omvändelseförsök splittrar Tidösamarbetet
Tidöpartierna är oense om huruvida ett förbud borde införas mot omvändelseförsök.
Bild: Fredrik Sandberg/TT
Dagens ETC
Inget förbud mot omvändelseförsök bör införas, ansåg en utredare sommaren 2023. Ändå trycker flera politiker på för att införa ett förbud, och i Riksdagen finns en bred majoritet för.
Så vad hindrar regeringen att gå vidare med ett lagförslag?
”Det är dags för statsminister Ulf Kristersson att bekänna regnbågsfärg och se till att regeringen genomför reformer för att öka hbtqi-personers frihet. Allt annat är ett svek.” Så skriver Liberalernas hbtqi-förbund HBT-liberaler i en debattartikel i tidningen QX.
En av de nödvändiga regnbågsreformerna är enligt HBT-liberaler att förbjuda omvändelseförsök av hbtqi-personer.
– Det är en väldigt stor ofrihet för personer som utsätts för omvändelseförsök. Därför är det väldigt viktigt att staten visar att den står på deras sida mot det här förtrycket, säger förbundsordförande Gabriella Toftered (L).
Hon drar paralleller till lagstiftning mot grov kvinnofridskränkning och hedersförtryck – lagändringar som satt ljuset på specifika former av förtryck och som gjort att man på ett effektivare sätt kan lagföra förövare.
Tvång eller stark påverkan
Exakt var gränsen går för vad som ska utgöra ett olagligt omvändelseförsök kan Gabriella Toftered inte säga, men hon är noga med att det inte handlar om enskilda kommentarer eller utforskande samtal.
– Det handlar inte om att föräldrar inte ska få ifrågasätta om ens barn verkligen är trans, eller om det kan handla om något annat som gör att barnet mår dåligt, utan det handlar om att med tvång eller stark påverkan försöka omvända en hbtqi-person.
Gabriella Toftered är öppen med att samarbetspartierna KD och SD ofta är ”problem i de här frågorna”. Samtidigt poängterar hon att reformtakten i hennes tycke har varit alldeles för långsam även i S-ledda regeringar.
– Alltid när det står politiker i vägen för nya hbtqi-reformer så kommer vi att ryta ifrån, oavsett vilket parti det är.
M och L har sagt ja till ett förbud och med positiva svar från samtliga partier i oppositionen finns ett brett stöd i riksdagen. En utredning kom sommaren 2023 fram till att inga lagändringar bör genomföras, men politiker från L, S, MP och M driver ändå på för att gå vidare.
KD och SD bromsar
KD och SD svarade nej på frågan – då formulerad som förbud mot ”omvändelseterapi” – i RFSU-tidningen Ottars valguide 2022. RFSL:s valrapport från samma år visar att 49 procent av de svarande kristdemokratiska riksdagskandidaterna är för ett förbud, medan motsvarande andel av SD:s kandidater är 60 procent. Den sverigedemokratiska siffran ska dock tas med en nypa salt, eftersom endast fem riksdagskandidater från partiet svarade.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har tidigare öppnat för att förbjuda den typ av omvändelseförsök som genomförs på uppfostringsresor.
– Vi är beredda att skärpa lagstiftningen vad gäller det man kallar för omvändelseresor där man tvingar unga att bli något annat än vad de är, sa hon till DN i juli 2022.
Splittrade kristdemokrater
Men hennes riksdagsgrupp är splittrad. På ena sidan står ledamöter som sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson och Camilla Brodin. Hon är en av de som svarar ja i RFSL:s rapport. På andra sidan står ledamöter som Hans Eklind och Mathias Bengtsson, som svarar nej.
Dagens ETC har upprepade gånger kontaktat de kristdemokratiska riksdagsledamöter som ger ett nekande svar till RFSL. Vi har också kontaktat tre ledamöter med kopplingar till Svenska evangeliska alliansen, SEA, en organisation som kampanjar mot ett förbud. Totalt handlar det om nio riksdagsledamöter. Ingen vill ställa upp på intervju.
Genom KD:s presstjänst kommer ett kort svar från Ingemar Kihlström, en riksdagsledamot som också sitter i SEA:s styrelse.
– Jag kan konstatera att en utredningen som överlämnades till regeringen slog fast att det finns ett flertal straffrättsliga åtgärder att vidta och ett brett lagrum att använda för att beivra omvändelseterapi och inte såg något behov av ytterligare lagändringar för att komma åt problemet.
SD: Utred mer
Från SD:s presstjänst får Dagens ETC kommentaren att det är ”oacceptabelt” att försöka ”omvända en persons sexuella läggning mot personens vilja, eller att genom påtryckningar få personen i fråga att vilja ändra sin sexuella läggning”. Samtidigt uttrycker partiet tveksamhet inför ett förbud.
– Vi vill i första hand utreda huruvida ett förbud, eller andra former av åtgärder och styrmedel, är det mest effektiva och ändamålsenliga sättet att komma åt problematiken.
På följdfrågor om motivering bakom hållningen och huruvida partiet även finner det oacceptabelt att försöka omvända transpersoner avböjer SD kommentar.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.