De nya reglerna kommer efter ett flertal attacker där personer både dött och skadats. Sedan i fjol är rasen förbjuden i England och Wales. I England så riskerar bullyägare som inte lyder att dömas till sex månaders fängelse och motsvarande 70 000 kronor i böter.
Efter att en person dödats av en XL bully i England 2023 kallade Storbritanniens dåvarande premiärminister Rishi Sunak rasen för ”en fara för allmänheten”.
”Många andra hundar kommer ryka”
På ideella föreningen Hundar utan hem, som varje år omplacerar cirka 1 000 övergivna och avlivningshotade irländska och polska hundar till svenska hem, är man kluvna till förbudet.
Å ena sidan tycker verksamhetschef Anna Beijer att man inte bör sticka under stol med de problem som omgärdar rasen.
– Det är stora, starka hundar vi pratar om, konstaterar Anna Beijer.
En XL bully kan bli drygt 60 centimeter i mankhöjd, och väger från 36 kilo upp till nästan 70 kilo.
Svårt dra gränser
Anna Beije oroas över att de nya reglerna kommer att drabba också snälla hundar.
– Alla så kallade bullies är inte aggressiva, det finns många fina, trevliga familjehundar som nu kan komma att behöva avlivas.
Anna Beijer ställer sig frågande till hur man ska kunna avgöra vad som faktiskt är en XL bully, givet att det är en blandras av bulldog, pitbull, american staffordshire terrier och liknande hundar.
– Jag tror tyvärr att många andra hundtyper kommer att ryka med, säger Anna Beijer.
Svagt intresse för XL-ras i Sverige
I skrivande stund förbereder sig Hundar utan hem på att ta emot ett antal XL bullies från Irland fram till att det första förbudet träder i kraft om bara tre månader. På sin hemsida och i sociala medier har man gått ut med ett ”nödrop för XL bullies” där man desperat efterlyser jourhem och familjer som vill adoptera i Sverige.
Man skriver att för de djur som i dagsläget väntar på adoption ”har oddsen nu försämrats kraftigt" och att ”många kärleksfulla familjehundar kommer att överges och riskera att avlivas”.
– Men vi kan inte ta emot hur många som helst. Intresset för rasen är inte så stort här i Sverige och vi är väldigt noga med vilka hundar vi accepterar.
Reglera hellre än förbjud
Snarare än ett förbud skulle Anna Beijer vilja se ett mer reglerat system kring avel och försäljning av hundar.
– Jag tänker att det borde finnas regler kring vem som får föda upp olika raser och bättre kontroll av hur det faktiskt går till på olika annonssajter. Det kan bli jättetokigt om man har fel inställning både som uppfödare och potentiell hundköpare.
Även Svenska kennelklubben (SKK) har tidigare uttryckt sig kritiskt till ett rasförbud och istället ställt sig bakom EU-kommissionens förslag om auktorisering av hunduppfödare.
– Vi måste få bort utbudet av dåligt avlade, icke-socialiserade hundar och vi måste se till att människor som är djupt olämpliga som hundägare inte har hund, skriver SKK i ett brev till Miljö- och jordbruksutskottet.
M-topp: Bort med kamphundar
I Sverige väcktes frågan om ett förbud mot den här sortens hundar till liv efter att ett antal uppmärksammade attacker ägde rum förra året. Bland annat fick en sjuårig pojke allvarliga bitskador i en arm efter att ha attackerats av en hund vid en spårvagnshållplats i Kortedala i Göteborg.
Frågan har särskilt drivits av riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm (M) som förra året lämnade in en riksdagsmotion om ett förbud mot det som han kallar kamphundar i riksdagen. Enligt honom är det förenat med stora risker att tillåta dessa djur.
– I rätta händer är inte en handgranat farlig heller. Det betyder inte att vi kan tillåta alla människor i Sverige att ha handgranater hemma, sa Fredrik Kärrholm i en intervju till Göteborgs-Posten.
Dagens ETC har sökt Fredrik Kärrholm för att kommentera det nya irländska förbudet och sin motion. Han tackar nej till intervju men säger att han fortfarande står bakom motionen.
I Sverige finns det för närvarande 4 600 XL bullies registrerade hos Jordbruksverket.