Två av dem är syskon, den tredje är närstående. De säger sig ha hållits inspärrade i flera månader. Att deras föräldrar har slagit dem så hårt att de fruktat för sina liv, att deras telefoner hålls inlåsta, och att de tvingas att bära kjol för att de inte ska ”uppfattas som horor”.
När en polis frågar den yngsta systern om vad som hänt får hon inte fram ett ord. Enligt polisens anteckningar ”gråter och stammar hon fram att händelserna är jobbiga att prata om”.
De två systrarna har då nio syskon, och ett tionde på väg. Men inget av syskonen går i skolan, ingen har vaccinerats och kontrollerna hos BVC och tandläkaren dyker ingen upp till.
När de tagits med till polisstationen i Vänersborg reagerar polisen på hur rädda tjejerna är. De tittar konstant omkring sig och säger att de är oroliga för att deras föräldrar ska komma dit och hämta dem.
Strategin: Ett kringflackande liv
Flickorna vet inte var de har befunnit sig, men på en skrynklig lapp står namnet på en liten ort. Den har en av flickorna listat ut namnet på genom att använda kartan i appen Snapchat. Men när en patrull kommer dit har deras föräldrar redan gått under jorden. Igen. Sedan familjens äldsta dotter föddes 2008 har familjen bott på 17 olika adresser i 13 olika kommuner.
Enligt en dom från förvaltningsrätten i Karlstad har det kringflackande livet varit en utpräglad strategi för att hålla sig undan myndigheter: så fort familjen blir aktuella hos socialtjänsten flyttar de till en ny kommun.
Metoden har varit framgångsrik: trots att familjen flera gånger uppmärksammats av socialtjänsten för att undanhålla barnen från skola och vård dröjde det till 2022 innan barnen fick ett beslut om omhändertagande enligt LVU.
Levde på bedrägerier och bidrag
Det tar ett halvår innan resten av familjen lokaliseras. Då bor de i husvagnar på en campingplats.
Flera LVU-beslut tecknar bilden av familjens situation. Mamman, som idag är 35, har tidigare dömts för stöld, har de senaste åren fått ut flera tusen kronor i månaden i underhållsstöd som hon inte har haft rätt till, vilket SVT avslöjat. Med underhållsstödet inräknat har mamman haft en inkomst som motsvarar en månadslön på 43 000 kronor före skatt – bara i bidrag.
Pappan, 39, som tidigare har suttit i fängelse för bedrägeri, har bidragit till familjens försörjning genom att lura köpare på Blocket och Facebook Marketplace. På tre månader i början av förra året ska pappan ha svindlat till sig 80 000 kronor från privatpersoner som swishat pengar för husbilar, husvagnar och fyrhjulningar de aldrig fått. Enligt socialtjänsten i Alvesta har föräldrarna vid flera tillfällen använt sina barns mobiler i olika brottsupplägg.
Våld och missbruk i hederskontext
Flera av de tolv barnen, som fötts tätt inpå varandra, vittnar om våld i hemmet. Det ska också ha förekommit missbruk. Barnen berättar också om en romsk hederskontext som drabbat flickorna mer än pojkarna.
– Jag påstår att brotten är begångna med hedersmotiv. Det är en romsk kontext, säger åklagaren Oscar Johansson.
Föräldrarna har också övervakat barnen med hjälp av spårningstaggar som polisen har hittat insydda i deras jackor. Personal på socialtjänsten vittnar också om att de upptäckt taggarna efter att de tyckt att det har varit konstigt att barnen aldrig tar av sig jackorna i inomhusmiljöer.
Spårade socialtjänstens bilar
Hos socialtjänsten i Alvesta har familjen därutöver klistrat fast spårningstaggar under motorhuven på två av socialtjänstens bilar – ett brott de inte åtalas för.
– Det brottet blir i så fall ofredande mot socialtjänsten och det försvinner lite i mängden av de brott som har begåtts här, säger åklagare Oscar Johansson.
Däremot åtalas föräldrarna i tolvbarnsfamiljen för tio fall av grov egenmäktighet med barn, och ett fall av egenmäktighet med barn av normalgraden, där även den närstående kvinnan åtalas. Brotten gäller tio av familjens barn, de som är under femton, samt den närstående flickan som rymde tillsammans med familjens tonårsdöttrar.
– Själva brottet är att man har undanhållit dem från den vård som de har haft rätt till. På de två huvudmisstänkta så kommer jag inte yrka på någon annan påföljd än fängelse. För den tredje personen kan det bli aktuellt med frivård.
Pappan i familjen åtalas också för misshandel, barnfridsbrott, misshandel, skadegörelse och bedrägeri. Att flickorna skulle ha hållits inspärrade har polisen inte kunnat styrka.
Rättegången påbörjades i Göteborgs tingsrätt under fredagen. Samtliga barn är idag omhändertagna av socialtjänsten.