Bostäder kan få fönsterlösa rum med nytt regelverk
Bild: Shutterstock (montage)
Dagens ETC
Mindre byggregler att förhålla sig till och mer makt till byggherrarna. Så kan det bli om Boverkets nya förslag går igenom. Kritiker menar dock att det kan finnas risk att det byggs fönsterlösa rum med lägre i tak.
– Att se dagsljus och hur dygnet och årstiderna förändras är väldigt viktigt för vårt mående, säger forskaren Kiran Maini Gerhardsson.
Möjligheternas byggregler. Så kallas det projekt som nu utreds av Boverket på uppdrag av regeringen. Anledningen till projektet är att man tror att det kommer bidra till ett mer effektivt bostadsbyggande.
Förslagen i projektet innebär att flera regler försvinner och mer makt kommer att gå till byggföretag. Något som Boverket tror kommer skapa mer chanser till innovation och nya lösningar.
Just nu är projektet ute på remiss, men under hösten hoppas Boverket kunna fatta ett beslut. Om de nya reglerna går igenom planeras de att träda i kraft under januari 2025, vilket Hem och hyra skrivit om tidigare.
Några av de krav som tidigare ställdes kommer i så fall att sluta gälla. Bland annat kravet på att bostäder måste ha en takhöjd på 2,40 meter.
”Fönster i alla rum behövs”
Dessutom försvinner kravet på solljus. Idag är kravet att solen under någon gång under dagen ska träffa en del av lägenheten, vilket innebär möjlighet att bygga i norrläge och rum utan fönster. I nuläget finns undantag för studentlägenheter.
Men förslagen har även stött på kraftig kritik. Bland annat har Folkhälsomyndigheten anmärkt på att Möjligheternas byggregler kan ha negativ påverkan på människors hälsa och leda till ökad ojämlikhet i hälsa, skriver de i ett remissyttrande från förra året. De menar att det kan finnas en risk att färre regler gör att branschen väljer billigare lösningar på bekostnad av människors hälsa.
Även Kiran Maini Gerhardsson, som forskar om ljus och hälsa på Lunds universitets medicinska fakultet, har riktat kritik mot förslaget.
– Fönster i alla rum behövs för att få utblick och kunna kommunicera med världen utanför. Att se hur dygnet och årstiderna förändras är väldigt viktigt för vårt mående. Vi behöver ljus för att känna oss pigga, det hjälper till att synka vår inre rytm med dygnet.
Hur stor är sannolikheten att det byggs lägenheter med fönsterlösa rum?
– Jag tror att det finns en risk som ett sätt att pressa priserna. Till exempel kan byggnader byggas djupare med tanken att rum ska låna ljus av andra rum. Men det blir svårt om man är en familj där man ska ha möjlighet att stänga om sig, då får inte alla rum tillgång till ljus.
Kiran Maini Gerhardsson tror även det kan byggas fler lägenheter som enbart ligger i norrläge, risken finns även att det byggs bostadsrum med enbart takfönster.
– Tänk också om man ska hyra ut ett tum. Då är det studenter eller andra personer som inte kan välja som drabbas och kanske får leva i ett rum utan fönster. Jag vill betona att alla rum ska vara utformade för hälsosam vistelse för att minska risken för ojämlik hälsa.
Fler barn bor trångt
Det nya förslaget Möjligheternas byggregler ska alltså göra det enklare att bygga nya bostäder för att enklare komma runt bostadsbristen. Men nu framkommer det att många nybyggda lägenheter är svåra att få uthyrda, eftersom de är för dyra. Till över 2 000 nybyggda lägenheter har det varit svårt att hitta hyresgäster, trots att ungefär 90 000 står i Stockholms bostadskö. Något som Ekot var först att rapportera om.
I Sverige finns även problem med trångboddhet. I december kom Statistiska centralbyrån, SCB, med nya siffror som visar att allt fler barn i Sverige bor trångbott. Generellt har andelen personer som bor trångt i lägenheter sjunkit men andelen barn som bor trångt har ökat. Mer än var tredje barn bor nu trångt och främst gäller det utrikesfödda.
Definitionen av trångboddhet i Sverige är att det bor mer än två personer i lägenhetens sovrum. Vilket innebär att barn kan dela rum oavsett ålder utan att räknas som trångbodda.
Påverkar återhämtningen
Martin Grander är biträdande lektor på institutionen för urbana studier vid Malmö universitet Han menar att trångboddhet påverkar samtliga delar av livet.
– Det blir svårt att få lugn och ro att till exempel studera eller för att få egentid och återhämtning. Vissa kanske drar sig för att bjuda hem vänner. En del vittnar även om sömnsvårigheter och att den allmänna stressen ökar.
Trångboddhet kan tydligt kopplas samman med hushållens ekonomiska standard, menar Martin Grander, som säger att han stött på väldigt få fall av trångbodda hushåll med höga inkomster.
–Trångboddhet är på så sätt ett fattigdomsgissel kopplat till dagens problematiska bostadsmarknad, att hushåll bor trångt eftersom de inte har råd att efterfråga en större bostad när familjen växer. Det finns för få stora bostäder, och de som finns, eller de nya som byggs, är ofta för dyra för de trångbodda familjerna.
Enkät: Skulle du vilja bo i en lägenhet med rum utan fönster?
– Nej aldrig. Jag är beroende av ljus. Jag skulle bli deprimerad, och så vill jag kunna vädra. Jag vill ha fönster även i badrummet. Ett rum som är för förvaring eller garderob, en walk in closet möjligen. Men inga rum som man vistas i.
– Nej jag tror inte att jag skulle må bra då, jag vill i alla fall inte det. Jag vill ha öppenheten och jag vill få in mycket ljus, säger Anna.
– Ja precis, jag mår bättre av solljus, jag vill inte behöva bo i mörker. Och jag vill kunna öppna fönstren också. Nej jag skulle inte klara det utan fönster, säger Mirna.
– Nej, jag måste inte ha fönster i alla rum. Jag vill ha fönster, det är trevligt med solljus och det påverkar hur man mår framförallt när det är mörkare på vintern. Men jag skulle kunna kompromissa med rum som badrum och sovrum. Det beror på andra saker som läget. En fin lägenhet som ligger centralt till ett bra pris, men utan fönster i sovrummet exempelvis.
– Det är viktigt. Jag vill ha fönster i alla rum, inte badrummet kanske. Men jag vill ha stora fönster, även i sovrummet är det mysigt med lita dagsljus på morgonen så blir det lättare att komma upp också.