Häromveckan presenterade regeringen migrationsöverenskommelsen tillsammans med Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna. En av punkterna i överenskommelsen är tillfälliga uppehållstillstånd (TUT). S-debattören Göran Greider menar att det är ett steg i rätt riktning, men TUT har från andra håll inom socialdemokratin fått stark kritik. Bland annat vänder sig SSU, S-kvinnor och Socialdemokrater för tro och solidaritet mot förslaget.
– Det är ett helt felaktigt beslut. Flyktingar som kommer hit söker trygghet, och kommer nu att mötas av otrygghet. Dessutom försvåras integrationspolitiken avsevärt. Därtill kommer det att skapa merarbete för Migrationsverket i och med att man måste göra nya utredningar, säger Ulf Bjereld, statsvetare och ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet.
”Dålig signalpolitik”
SSU menar att TUT inte kommer att lösa de utmaningar som Sverige står inför, och är inne på samma spår som Ulf Bjereld.
– Tillfälliga uppehållstillstånd är dålig signalpolitik som inte svarar på de utmaningar vi ser. Det försvårar etableringen, ökar arbetsbördan på Migrationsverket och skapar otrygghet för de människor som kommer hit, säger förbundsordförande Philip Botström i ett pressmeddelande.
Lisa Pelling, S-märkt statsvetare, utredningschef på Arena Idé och ledarskribent på Dagens Arena, menar att Göran Greider är fel ute när han tror att tillfälliga uppehållstillstånd kan lösa flyktingsituationen.
– Det är kontraproduktivt att låta människor som kommer hit starta sina liv i Sverige på det sättet. De blir sårbara på arbetsmarknaden och får en otryggare tillvaro, exempelvis försvårar det familjeåterförening, säger hon och fortsätter:
– Dessutom skickar det också fel signaler till det omkringliggande samhället. Företag eller föreningar som engagerar sig för nyanlända och erbjuder praktikplatser gör det ju som en slags investering. Incitamenten för att göra det blir mindre om personen kanske senare försvinner från Sverige.
Ser stora utmaningar
Hon håller dock med om att det finns stora utmaningar som väntar Sverige i den uppkomna situationen.
– Man ska inte ta det här med en axelryckning, det är en jättetuff situation. Men min optimism grundar sig i att jag tror att vi kommer att klara det. Det kräver extraordinära lösningar, men på lång sikt kommer vi att bli ett mycket bättre land. Och dessutom kunna se oss själva i spegeln, säger Lisa Pelling.