– Eftersom vi vet att det finns kopplingar mellan Nordiska motståndsrörelsen och de bombdåd som skedde i Göteborg för inte så länge sedan mot flyktingförläggningar var vi tvungna att agera, sa han till Sveriges Radio.
Trots att NMR sedan tidigare har varit på Gotland och spridit otrygghet för bara ett drygt halvår sedan har inte kommunen där ens diskuterat frågan med flyktingboendet där. Hanna Ogestad, som är avdelningschef för Mottagande av ensamkommande barn och ungdomar på Gotland, berättar att hon inte har fått någon information från polisen om att NMR:s närvaro skulle innebära en förändrad hotbild mot flyktingar.
– Vi har inte fört några diskussioner om det här och vi har inte vidtagit några åtgärder i dagsläget, säger hon.
Ser våldet som "självförsvar"
Men att risken för våld ökar i och med Nordiska motståndsrörelsens närvaro har gång på gång bevisats. Enligt Jonathan Lehman på Expo finns det en speciell syn på våld inom organisationen.
– Vi kan inte göra säkerhetsbedömningar, men däremot kan vi säga vad vi ser: Att det är vid manifestationer och där man delar ut flygblad som Nordiska motståndsrörelsen visar sig ha nära till våld. Många är dömda för våld och vi har sett att de använder våld i de här sammanhangen som någon form av tillrättavisning eller självförsvar. Vi har sett flera gånger att de ser meningsmotståndare som fog för att gå till angrepp, säger han.
Just en sådan ”tillrättavisning” hänvisade NMR till efter att en av deras aktivister slog ihjäl en förbipasserande 28-åring i Helsingfors förra året. Gärningsmannen friades dock för det dödliga våldet och dömdes till två års fängelse för grov misshandel.
Oklart hur många som kommer
Hur många aktivister och anhängare till NMR som kan tänkas komma till Almedalen är i dagsläget oklart. Jonathan Lehman säger att till vanliga manifestationer, som flygbladsutdelningar, brukar det komma mellan 10 och 30 personer, beroende på hur många tillresta supportrar de lyckas samla. Men Almedalsveckan kommer inte att behandlas som en vanlig manifestation, och som man kan läsa här intill har NMR lyckats organisera aktioner på Gotland tidigare utan att ha ett etablerat nätverk på ön.
– Det finns inget att jämföra med så det är svårt att spekulera i antalet. Vi kan dock säga att vi kan vänta oss två typer av anhängare, dels är det aktivister och sympatisörer som är där öppet och håller i evenemang, sedan kan vi sannolikt vänta oss att vi därutöver kommer ha sympatisörer som inte framträder lika öppet utan i stället dyker upp på seminarier och uttrycker åsikter som NMR står för, säger Jonathan Lehman.
Att det skulle bli flera hundra aktivister och medlemmar, som vid demonstrationen i Falun, tror han däremot inte.
– Nej, det skulle jag ha svårt att tro.
Öppnar till slut för evakuering
Men när Dagens ETC pratat en stund med Hanna Ogestad Hanna, avdelningschef för Mottagande av ensamkommande barn och ungdomar på Gotland, ber hon att få återkomma senare med vidare svar på frågorna. Dagen efter, när vi hörs av igen, öppnar hon för att evakuera flyktingboendet i Visby, om polisen anser att det är nödvändigt.
– Skulle det göras en bedömning om en förhöjd hotbild så år vi den informationen från polisen. Vi kommer då givetvis att vidta de åtgärder som krävs för att ge våra ungdomar en trygg och säker tillvaro. Det kan vara allt från att öka säkerheten och höja bemanningen till att om det skulle behövas – evakuera våra boenden. Vi har en vana i verksamheterna att ställa om utifrån behov och kommer att ha en beredskap för att kunna vidta eventuella snabba åtgärder.