De senaste tre veckorna har flyktinghjälp utvecklats till en folkrörelse. Frivilliga möter fortfarande upp på centralstationer och skänker kläder, vatten och mat. Men samtidigt finns de som har svårt att få resurserna och orken att räcka. Nätverket Allt åt alla lämnade Malmö central redan efter en vecka. På Köpenhamns huvudbangård avslutade nyligen en stor grupp volontärer sin insats. Kulturhuset Kontrapunkt i Malmö fungerar som natthärbärge för flyktingar som anländer till staden och ska vidare till andra nordiska länder. Det kommer inte längre in pengar till hyra eftersom husets ordinarie kulturverksamhet är inställd tills vidare.
– Det är den tills vi inte har personer som sover här. Vi kan inte ha arrangemang i lokalen så länge folk uppehåller sig här och behöver de strukturer vi har med öppet dygnet runt. Lokalerna går till detta och det drabbar såklart verksamheten för vi har hyra att betala och får inte in pengar, säger Anna-Carolina Brandels, samordnare på Kontrapunkt.
Diskuterar med fastighetsägaren
Föreningens ekonomigrupp diskuterar med fastighetsägaren för att hitta en lösning men Kontrapunkt har inga planer på att sluta erbjuda sovplatser.
– Vi håller på att omstrukturera och planera långsiktigt eftersom vi är överens om att fortsätta så länge behovet kvarstår och det inte finns bättre lösningar. Och behovet är större än någonsin. Så länge Migrationsverket och Malmö stad inte steppar upp och faktiskt ser till att de har plats för alla människor som kommer, men det har de inte i nuläget, säger Anna-Carolina Brandels.
Fredrik Nilsson från Hässleholm är en av volontärerna som hjälper till på Kontrapunkt. Han tillhör inte föreningen och har inte varit engagerad i asylfrågor tidigare. När han fick frågan om han kunde fixa kulturhusets kraschade nätverk gjorde han det och nu jobbar han med att administrera Facebooklistor med efterlysningar om sådant som donationer som kläder, mat och hygienprodukter. Han slutade nyligen på sitt gamla jobb och har därför haft tid att vara på plats i kulturhuset dygnet runt. Än så länge tillåter privatekonomin det.
– Men det kommer ju inte att gå i all evighet. Från första början gör jag detta för att jag anser att Sverige som vi ska vara så jävla stolta över har fuckat upp riktigt rejält. Sverige har betalat min skola, utbildning och allt annat jag behöver. Då jag ser det som min samhällsplikt att täcka upp för staten till den kommer på fötter igen, säger Fredrik Nilsson.
Alla vakna timmar
Anna-Carolina Brandels lägger ner alla dygnets vakna timmar på flyktingengagemanget och säger att alla jobbar hårt, både de som tillhör Kontrapunkt och volontärerna. Hon medger att det finns risk för utbrändhet men än så länge finns inga organiserade samtalsgrupper för att hantera det.
– Vi vill försöka organisera det men typiskt när det gäller aktivism har det inte högsta prio tyvärr. Högsta prio är att ta hand om människor som gått igenom fruktansvärda trauman och behöver hjälp. Men det hade behövt ske parallellt, säger Anna-Carolina Brandels.
Röda Korset har anställda och frivilliga på plats på storstädernas centralstationer, i Göteborgs hamn och håller på att förstärka närvaron längs norrlandskusten. Det finns också en mobil hälsoenhet med sjuksköterskor som kör runt mellan olika flyktingboenden. Enligt Margareta Ottosson, katastrofledare på Röda Korset, har organisationen resurser för att klara flyktingsituationen.
– Det är frivilliga och till viss del tjänstemän som hjälper till att organisera detta. Vi försöker ha rimliga pass och jobbar hela tiden med bemanningsscheman och vi får stor tillströmning av nya frivilliga som går med de befintliga för att läras upp, säger Margareta Ottosson.
Fantastiskt engagemang
Hon säger att hon tycker det är fantastiskt att så många svenskar engagerar sig på olika sätt, oavsett om det är kortare eller längre tid, genom enskilda initiativ eller i etablerade organisationer. Hon säger att ett alternativ för de som känner att orken tryter men ändå vill fortsätta hjälpa är att vända sig till Röda korset eller någon annan etablerad hjälpgrupp.
– Jag tycker det är fantastiskt med enskilda initiativ där man byggt upp en verksamhet väldigt snabbt. Vår och andra stora hjälporganisationers styrka är uthålligheten. Vi jobbar långsiktigt, har planering och kan exempelvis gå in och ta över sådant som redan etablerats eller stärka upp där det behövs.