Antalet inrikesresor har minskat ännu mer, med tio procent. Allra störst har tappet varit på Landvetter, som tappat 15 procent på inrikesflyget. Anna Strömwall, flygplatschef på Landvetter, tror att orsakerna är flera.
– Dels har vi haft en hög tillväxt fram tills nu, från 2012 till 2019 ökade flygandet här med 40 procent. Då är det naturligt att en avmattning kommer förre eller senare. Nu går konjunkturen ner, och då minskar också flygandet. Dessutom är kronan låg, och det gör att svenskar reser mindre utomlands. Även vädret påverkar, förra årets varma sommar gjorde att bokningarna kom senare i år, säger hon.
Men klimatdebatten då? Jo, Anna Strömwall tror att även den spelar roll.
– Den påverkar också flyget. Men det är en debatt vi välkomnar. Flyget behöver ställa om, säger hon.
Tror på flyget
Anna Strömwall tror dock inte att debatten om flygets klimatpåverkan kommer få så stora effekter att den nedåtgående trenden fortsätter. I alla fall inte långsiktigt.
– När vi gör prognoser lutar vi oss mot internationella och nationella prognoser. De internationella visar en fortsatt stark utveckling för flyget, där man räknar med att framförallt Asien och Sydostasien kommer stå för ökningen. Men även i Sverige kommer flyget vara ett starkt transportmedel. Utmaningen nu är att ställa om till fossilfritt flygbränsle, säger hon.
Samtidigt går trenden åt ett håll där allt fler väljer att semestra hemma. Nyligen kom siffror från SCB som visar att antalet gästnätter på svenska hotell och vandrarhem ökade med sju procent under juni och juli, jämfört med samma månader i fjol. Ökningen beror dels på fler europeiska gäster, men allra mest på att fler valt att stanna i Sverige, enligt branschorganisationen Visita.
Vandring populärt
Också STF, Svenska turistföreningen, har märkt av det ökade intresset för semester på hemmaplan.
– I juli hade vi en ökning på åtta procent på våra boenden, och när det gäller fjällstugorna längs våra vandringsleder är ökningen ännu större, där handlar det om 17 procent jämfört med förra året, säger Jenny Engström, press- och kommunikationsansvarig på STF.
Också hon tror att klimatdebatten är en stor anledning till att människor väljer att turista i Sverige. Dels finns en genuin vilja att inte belasta klimatet, och dels har det blivit lite av en trend.
– Vi ser både en friluftstrend och en trend att upptäcka inom Sverige. Att däremot lägga ut en bild på en flygplansvinge på sociala medier är det inte så många som gör längre. Nu vill vi hellre visa att vi åker tåg, att vi upplever naturen. Det i sin tur tror jag inspirerar och gör att fler vill semestra på liknande sätt, säger Jenny Engström.