Antroposoferna har sitt fäste i Järna utanför Södertälje. Här ligger den omdebatterade Vidarkliniken som bland annat behandlar cancerpatienter med alternativ medicin. Kritiken från den akademiska världen har varit massiv under årens lopp men regeringen har ständigt gett new age-församlingen dispens på sina läkemedel. Nu har läkemedelsverket, på uppdrag av förra regeringen, tagit fram fyra möjliga åtgärder som socialdepartementet ska ta ställning till. Samtliga åtgärder innebär en uppstramning för antroposoferna, men trots detta har regeringen än en gång utfärdat dispens. Något varje svensk regering har gjort de senaste 20 åren.
– Problemet är i grunden att det är religiös medicin. De har ett helt annat sätt att ta reda på hur världen är beskaffad och vad sjukdomar är. Deras mediciner bygger i grund och botten på att man ska ha kontakt med andevärlden, säger Mats Reimer.
”Inte bra”
Sjukvårdsministern Gabriel Wikströms (S) pressekreterare Helena Paues medger att situationen som råder inte är hållbar, men har ingen bra förklaring på varför man år efter år tillåter församlingens läkemedel.
– Jag vet inte varför man inte har tagit tag i det tidigare. Jag har ingen aning. Vi tycker inte det är okej som det är nu. Det är inte bra att man har gett de här preparaten specialtillstånd. Ska de finnas med i svensk lagstiftning ska det också finnas krav och regelverk på hur de tillämpas, säger hon.
Som situationen är nu går Sverige emot EU:s direktiv kring hur godkännanden av alternativa läkemedel ska hanteras. I och med att antroposoferna får dispens år efter år finns det inget regelverk.
– Dispenserna beror på att ingen vill säga stopp och nej och därmed riskera att få ansvaret för att Vidarkliniken måste läggas ned. Samma sak gäller de landstingspolitiker som har ett samarbete med kliniken. Sedan rör det sig inte om så stora volymer och så mycket pengar. För mig handlar det om principer, om politiker inte kan tänka rationellt om detta vad kan de då tänka rationellt om, säger Mats Reimer.
– Frågan ligger på socialdepartementet och vi bereder den för att se hur vi ska gå vidare. I väntan på detta har regeringen beslutat att ge dem ytterligare ett specialtillstånd, vilket är en slags praxis. Men det står klart att vi antingen måste sparka ut de här läkemedlen eller innefatta dem i lagen, säger Helena Paues.
Slår ifrån sig kritiken
På Vidarkliniken välkomnar man en lagändring. Ursula Flatters är speciallist och utbildningschef och hon säger att systemet med de korta dispenserna inte är bra för verksamheten. Hon menar också att kritiken mot verksamheten kommer från människor med en ”fundamental syn på vetenskap”.
– Den kritiken kommer mest från Föreningen för vetenskap och folkbildning som är en förening som inte är representativ för det akademiska. De har en fundamentalistisk vetenskapssyn, säger hon.
Om ni kommer innefattas av läkemedelslagen kan det bli tal om att pröva alla era 3 500 läkemedel. Hur skulle det påverka er verksamhet?
– De är redan godkända i flera EU-länder, så det är inte motiverat att göra om hela processen i Sverige. Det beror på lagstiftningen om vi kommer behöva gå igenom handläggningstiden på 210 dagar. Vår bedömning är att regeringen godkänner de prövningar som redan gjorts i andra EU-länder. Annars kommer läkemedlen försvinna och det skulle så klart drabba våra patienter negativt.