Ansökningarna om statsbidrag görs i början av året. Bidragen söks per elev, så skolorna måste försöka räkna ut i förväg hur många elever som kommer gå i lovskola.
– Sedan betalar vi ut i efterskott efter antalet elever som faktiskt gick i lovskola. Och det brukar vara färre än vad skolorna har sökt bidrag för, säger Anna Sjögren.
I år har Skolverket beviljat ansökningar för 54 miljoner kronor, men räknar alltså inte med att betala ut hela beloppet. För sommarlovsskola är bidraget 1 000 kronor per elev och vecka. Örebro kommun har beviljats 68 000 kronor i statsbidrag, men lär få ungefär en tredjedel av den sökta summan.
Skola på andra lov
Mellringeskolan är den enda grundskolan i Örebro som har undervisning på sommarlovet i år. Och det rör sig om betydligt färre elever än vad kommunen har sökt bidrag för.
– Det är ett 20-tal elever som har gått i sommarlovsskolan. Den pågick i sju skoldagar och avslutades före midsommar, säger Mellringe-skolans rektor Jan Almgren.
Han berättar att Mellringeskolan brukar ha sommarlovsskola. Den riktar sig till elever i sjuan och åttan som behöver plugga extra i ett eller två ämnen. Andra Örebroskolor har i stället valt att ordna extra undervisning på andra lov.
– Vi har lovskola på sport- och påsklovet i stället. Den riktar sig främst till elever i nian. Vi tycker det är bättre att de får hjälp att försöka läsa upp sina betyg innan vårterminen slutar än efteråt, säger Maria Aversjö, rektor för årskurserna 7–9 på Vivallaskolan.
I slutet av 2000-talet var sommarlovsskolor betydligt populärare, både i Örebro och resten av landet. På Vivallaskolan fick eleverna till och med betalt för att gå i sommarlovsskola 2009, 47 kronor i timmen. Det klassades som ett kommunalt feriejobb.
– Då jobbade inte jag här, men det låter inte dumt alls, säger Maria Aversjö.
Generösare tidigare
Men på den tiden var statsbidragen för lovskolor generösare än i dag. 2010 fick skolorna 2 583 kronor i bidrag per elev och vecka, betydligt mer än dagens tusenlapp. 2011 drogs statsbidragen in helt för att återinföras förra året.
– Men nu är det andra villkor. Dels är ersättningen lägre, och skolorna får endast statsbidrag för vissa kurser. Vi har märkt att det inte alltid är kurserna som det ges bidrag för som skolorna upplever att elever behöver extra undervisning i, säger Anna Sjögren på Skolverket.
Anna Sjögren berättar att reglerna ska ses över i höst, eftersom statsbidraget inte har varit någon hit efter fjolårets comeback. Förra året anslog regeringen 78 miljoner till bidrag, endast 27 miljoner betalades ut.
Skolans pengar räcker inte
– En orsak till att få skolor söker är att bidragen oftast inte täcker hela kostnaden för lovskolan. Då spelar skolornas ekonomi in, alla har inte råd att betala för undervisning på lov.
Hon tror att fler grundskolor skulle söka om bidraget höjdes och gällde för fler kurser.
Elevernas intresse avgör också om skolan ordnar sommarskola.
– Lärarna kan föreslå att en elev ska gå, men det är föräldrarna som bestämmer, säger Jessica Ekerbring (S), ordförande för grundskolenämnden i Örebro kommun.
Hon tror också att fler skolor skulle söka statsbidrag om reglerna var mindre krångliga.
– Vi har även märkt att undervisning på andra lov än sommarlovet är effektivare. Vi har satsat på att stärka läxhjälpen i stället för lovskola.