Rullskidbana på Södra berget och cykelväg runt Alnön. Men även sommarskola för nyanlända och fler äldreboendeplatser. De är några av de motioner som Liberalerna har lämnat in sedan valet 2014. Med sina fem ledamöter i fullmäktige och 22 väckta motioner är Liberalerna de mest aktiva oppositionspolitikerna. Annelie Luthman (L), partiordförande i Västernorrland och ledamot i kommunfullmäktige, tycker att man ska använda de vägar som finns.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– För oss är det viktigt att vara aktiva och som fritidspolitiker försöka påverka så mycket som vi kan, säger hon.
Våga skapa debatt
Oppositionen, i form av Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna har tillsammans lagt fram en motion. Ett förslag om 200 nya äldreboendeplatser.
– Det händer att vi väcker gemensamma motioner, men vanligast är att vi lämnar in egna partimotioner, säger Annelie Luthman (L).
Det största oppositionspartiet, Moderaterna, har bland annat väckt en motion om unika stadsdelsnamn. Motionärerna vill återinföra gamla namn på ett antal stadsdelar. Bland annat Södermalm som tidigare hette Stenhammaren och Norra kajen som tidigare hette Heffners. Partiet har även väckt motioner angående nya utegym och utredning om avgiftsfria broddar för personer över 70 år.
Kristdemokraterna är det flitigaste partiet i fullmäktige sett till antalet motioner i förhållande till antalet ledamöter. En stor del av partiets motioner handlar om barn och skola.
Bland annat angående införandet av en digitaliseringspott för investeringar i digitala läromedel till skolan. Och tidigare förlagd praxis av dyslexiutredningar.
Men det finns också förslag om ett ökat arbete mot nätmobbning och ökade insatser för ett effektivare arbete mot droger.
I många fall är det partiernas kärnfrågor som lyfts fram i motionerna. Till exempel handlar Miljöpartiets tio motioner i många fall om hållbarhet. Partiet vill exempelvis ta fram en strategi för en hållbar konsumtion och ett åtgärdsprogram för minskad nedskräpning. Men motionerna sträcker sig även utanför kommungränserna och partiet har väckt en motion där de föreslår att kommunfullmäktige framför sin oro inför planerna på ett kärnkraftverk i Pyhäjoki i Finland.
– För oss är motioner ett sätt att ta upp nya frågor. Det ger oss en möjlighet att påverka den kommunala verksamheten i den riktning vi vill, säger Angel Villaverde (MP), språkrör och gruppledare.
Våga skapa debatt
Sverigedemokraterna har sedan valet 2014 väckt fem motioner. De handlar bland annat om att utreda hur mycket bistånd Sundsvalls kommun betalar till personer som inte har något uppehållstillstånd i Sverige. Partiet har även motionerat om en asfaltering av vägen till Sättnabanan och om åldersbestämning av ensamkommande flyktingbarn.
Det är inte bara oppositionspartierna som väcker motioner. Sedan valet har majoritetspartierna väckt sammanlagt nio motioner. Men det är inte så vanligt att motionera om man sitter i majoritet och styr, menar Anita Bdioui (S) som är ledamot i kommunfullmäktige.
– Det kan vara så att en fråga som får debatteras i kommunfullmäktige kan bli mera uppmärksammad och få en större genomslagskraft. Annars kan man via sin partigrupp väcka förslag och i samband med budgetprocessen lägga förslag på satsningar och prioriteringar, säger hon.