I går berättade Dagens ETC om kommuner som inför flexkontor för att spara kontorsyta och därmed pengar. På SVT har stora delar av personalen arbetat utan egna skrivbord i många år och nu införs nya varianter av samma idé på fler avdelningar. Men liksom på kommunerna har det förekommit protester.
– Vill man få igång en diskussion bland medlemmarna ska man prata om det här, säger Journalistförbundets ordförande på SVT, Petteri Karttunen.
Han berättar om protestlistor och om anställda som tvingas arbeta med hörselkåpor för att kunna koncentrera sig.
”Vill bo in sig”
Petteri Karttunen tror att människor har ett behov av att bo in sig, även på jobbet. Han berättar att många väljer att sätta sig på samma ställe varje dag och att det smugit sig fram familjebilder, trots att inga personliga tillhörigheter ska stå framme.
Istället för skrivbord har alla ett skåp och enligt Karttunen har det uppstått diskussioner om det är bäst att ha ett under- eller överskåp.
– Banala frågor kan tyckas, men det blir viktigt för att skåpet är den enda hemvist man har, säger han.
SVT:s HR-chef Helène Sahlin är medveten om att många är vanemänniskor, men tycker att känslan ska motverkas.
– Ofta har man ju sin favoritplats på bussen eller vid matbordet, men man måste bestämma sig för att det inte ska bli så här. Dynamiken blir bättre om man rör sig, det här är ett nytt sätt att jobba, säger hon.
Helène Sahlin är positiv till förändringen. Vid årsskiftet förvandlades hennes egen avdelning till ett aktivitetsbaserat kontorslandskap. Från att ha haft eget rum saknar hon nu skrivbord.
– Jag var lite frustrerad i början men nu tycker jag att det är inspirerande och kul.
Hon medger att huvudsyftet är att spara pengar, men tycker att det finns andra fördelar.
– Det känns som vi har mycket mer plats sedan skrivbord försvunnit och det här skapar en dynamisk och trevlig arbetsmiljö. Det här är det moderna sättet att jobba och våra behov tillgodoses på ett bättre sätt, säger hon.
Stjäl tid från arbetet
Största problemet, enligt Petteri Karttunen, är att kontorslösningen blivit en tidstjuv i arbetet.
– Först ska man hitta en dator, rätt hörlurar och en plats där man kommer åt nätverket. I värsta fall kan det ta en till två timmar att komma igång att arbeta, säger han.
Helène Sahlin känner själv inte igen bilden, men vet att det finns kritik.
– Visst, alla är inte lika positiva. De som alltid behöver sitta vid skrivbord tycker till exempel att det är jobbigt att ställa in stolen varje dag, säger hon.
Petteri Karttunen tycker att de flexibla kontoren säger mycket om tiden vi lever i.
– Den nya tekniken gör att man kan jobba jämt och nu går utvecklingen mot att man inte ens ska behöva komma till jobbet, bara man levererar. Alla blir som sin egen företagare och förväntas sköta sig själva, säger han.