– Pengar och ekonomi kan bli besvärligt den dagen man är ensam om att stå för utgifterna. Det som brukar bli mest ekonomiskt kännbart efter en skilsmässa är att skaffa ett nytt boende och att vara ensam om boende- och övriga utgifter. För ett genomsnittligt hushåll med två barn varannan vecka kan det handlar om, exklusive boendet, drygt 5 000 kronor mer per månad, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.
En Sifo-undersökning beställd av Fredrika Bremerförbundet bekräftar att det är just oron för att hitta en bostad som kan spela in. Av de intervjuade kvinnorna har 45 procent svarat att de inte tror att de kan bo kvar i den nuvarande bostaden vid en skilsmässa. För män är motsvarande siffra 30 procent.
– Det kan göra att kvinnor tvekar inför att lämna en relation. Något som kan bli direkt livsfarligt om det finns våld inblandat i relationen, enligt Camilla Wagner, ordförande för Fredrika Bremerförbundet.
Högre ränta för kvinnor
Förr var det billigare för kvinnor att försäkra sin bil eftersom kvinnor generellt kör mer försiktigt och är inblandade i färre olyckor. Tills försäkringsbolagen insåg att det var diskriminerande. Banker däremot har skillnad på ränteläget för kvinnor och män, men inte utifrån kön utan efter inkomst.
– Kvinnor anses vara en större finansiell risk eftersom de ofta har en svagare ekonomi. Och då höjs räntan. Man kan tycka att det är diskriminerande men de kommer undan med det eftersom det handlar om inkomst, säger hon.
I genomsnitt har kvinnor 0,17 procent högre ränta än män, enligt Camilla Wagner. När löneskillnaderna mellan könen har jämnats ut på arbetsmarknaden har istället kapitalinkomsterna ökat för män. Och kapitalinkomsterna utgör den största delen av inkomsten.
– Det är också något som driver upp bostadspriserna. Män och kvinnor köper bostad på samma marknad. Prisökningen på bostäder ligger på nästan 600 procent under de senaste 20 åren. Det är inte så att inkomsterna har hängt med där direkt.
Den senaste veckan har Camilla Wagner ägnat sin tid åt att prata med kvinnor som ligger i skilsmässa. Efter en inslag i TV4 förra veckan där hon pratade om Sifo-undersökningen har telefonen gått varm.
– Man tror ju att om man är gift ska man få hälften i en skilsmässa. Men bodelningsprocesserna är så fruktansvärt svåra och utdragna att många kvinnor upplever att de inte har råd att fullfölja dem eftersom man betalar bodelningsförättare med egna pengar. Många känner sig tvingade att skriva på något som inte ger dem det de har rätt till i en bodelning. En process kan ta flera år, säger hon.
Tidsgräns för bodelning
FN:s Kvinnokonvention med dess nätverk har tillsammans med Sveriges Kvinnolobby under 2021 tagit fram en rapport med 120 krav för att Sverige ska leva upp till kvinnokonventionen. Ett av dem är att införa en tidsgräns vid bodelning. Dessutom vill man att den som avsiktligt förhalar en bodelningsprocess ska kunna bötfällas. Processen kan leda till att kvinnor inte kan få bolån över huvud taget, eftersom bankerna inte kan hjälpa till med ett brygglån när bodelningen inte är underskriven. Pengarna blir låsta i bostaden och kvinnor hamnar på en dyr andrahandsmarknad.
– Det pratas inte om det här – det är dessutom stigmatiserat att bråka om pengar. Det kan vara snack i bekantskapskretsen om att ”hon vill åt hans pengar som han har tjänat” och att det är osmakligt. Men man bidrar solidariskt i ett äktenskap och man har rätt till sin giftorätt, säger Camilla Wagner.
Tips för att förbereda sig inför en skilsmässa
Under äktenskapet:
• Dela på ansvar för ekonomi
• Se till att bådas namn står på gemensam egendom
• Dela på föräldraledighet och ansvar för det obetalda arbetet
• Om du är den som tagit störst ansvar för barnen och exempelvis arbetat deltid, se till att du kompenseras för det i form av ett eget sparande som görs till enskild egendom.
• Stå kvar i bostadskön – det är en billig försäkring och kan ge tak över huvudet
• Om ni har äktenskapsförord, se till att det uppdateras utifrån förändrade förutsättningar
När skilsmässan är ett faktum:
• Förbered underlag innan brytdagen
Dagen tingsrätten registrerar er ansökan om äktenskapsskillnad kallas brytdagen. Allt som händer efter det datumet ingår inte i bodelningen. Ta fram underlag på vad som finns på bankkonton, aktier och pensioner med mera innan brytdagen eftersom det kan vara svårt att bevisa vad partnern ägde på brytdagen.
• Skriv ett bodelningsavtal
Ett bodelningsavtal innehåller hur ni ska dela upp era tillgångar och skulder. Om ett sådant inte finns kan din partner kräva en bodelning, en uppdelning av era tillgångar, flera år efter skilsmässan. Ta hjälp av en jurist för att säkerställa att avtalet blir juridiskt gällande.
• Se över dina försäkringar
I vissa försäkringar kan du ange förmånstagare, om du angett din partner kan det vara dags att se över om du vill att denne fortfarande ska vara det. Skilsmässan tar minst 6 månader om någon av er bor med och har vårdnaden av ett barn under 16 år, om någon av er motsätter sig skilsmässa eller om ni ber om så kallad betänketid. Betänketiden innebär att ni under 6 månader fortsätter vara gifta.