Den största järnvägsutbyggnaden sedan 1800-talet. Så kallade Jan Björklund alliansens planer på höghastighetståg inför valet 2014. Alliansen lovade 140 miljarder till projektet om de vann valet. Det skulle ge tåg som kunder köra i 320 kilometer i timmen mellan Sveriges tre största städer. Men när regeringen nu har kommit överens om hur de ska gå vidare med en satsning på snabbtåg är det inte säkert att de får Liberalerna och Moderaterna med sig. Sedan de själva lanserade sitt förslag har inställningen ändrats.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Haken är finansieringen, och att det finns en betydande risk att detta går ut över andra viktiga investeringar, sa Jan Björklund (L) under en pressträff i tisdags.
Samtliga allianspartier har dock tackat ja till att vara med i fortsatta samtal med regeringen om höghastighetsbanan. Anders Åkesson, trafikpolitisk talesperson för Centerpartiet, säger att det är ett steg framåt. Likaså att de två regeringspartierna nu har kommit överens om en gemensam linje.
– Vi borde fått inbjudan till samtal för längesedan, men det här och att Moderaterna och Liberalerna också tackat ja till att vara med är i alla fall en god början, säger Anders Åkesson.
MP vill låna
En anledning till att inbjudan till övriga partier har dröjt är att Socialdemokraterna och Miljöpartiet själva har varit oense om hur en satsning på snabbtåg bör se ut. Framförallt handlar det om olika åsikter kring finansieringen. Medan Miljöpartiet anser att det är rimligt att låna pengar, har Socialdemokraterna hävdat motsatsen. Hur de nu tänker sig finansieringen har de inte gått ut med, men Karin Svensson Smith, trafikpolitisk talesperson för Miljöpartiet, säger att partiet fortfarande anser att lån är ett bra alternativ.
– En investering i nya stambanor för höghastighetståg är en så stor sak att det inte är rimligt att betala för genom årliga anslag, säger hon.
Även Centerpartiet är förespråkare för en lånefinansiering.
– Skulle vi använda nuvarande anslag till väg och järnväg för att bygga skulle det ta 70 till 80 år att få klart stambanorna. Med lån där staten går in som garant går det att bygga i högt tempo utan avbrott. Då kan vi också få ner kostnaden och samhällsnyttan blir som störst, eftersom höghastighetsbanan kan börja användas snabbare, säger Anders Åkesson.
”Järnvägen behöver byggas ut”
Både Liberalerna och Moderaterna anser dock att staten inte bör ta lån för att bygga höghastighetsjärnväg. Samtidigt vill de inte avfärda regeringens förslag förrän de har fått se hur de tänker sig finansieringen.
– Vår grundsyn är att vi tycker att järnvägen behöver byggas ut, men det måste göras med en ansvarsfull finansiering. Vi samtalar gärna med regeringen, men innan vi kan ta ställning till något måste de presentera hur de tänker sig finansieringen, säger Jessica Rosencrantz, trafikpolitisk talesperson för Moderaterna.
Även om regeringen inte har presenterat hur finansieringen ska se ut, har de gått ut med en prislapp för projektet. Totalt räknar de med att bygget av de nya stambanorna kommer att kosta 205 miljarder kronor – en summa som påverkas av på vilket sätt man bygger, och för vilken hastighet. Trafikverket har propagerat för banor där tågen kan gå i 250 km/h, medan Sverigeförhandlingen kom fram till att man bör satsa på spår för tåg som går i 320 km/h. Också här är partierna oense. MP, C, KD och V vill bygga för 320 km/h, medan Socialdemokraterna har vacklat. Senast för en vecka sedan sa Stefan Löfven att 250 km/h också räknas som höghastighetståg.
Flexibel hastighet
Sebastian Stichel, professor och företrädare för järnvägsgruppen på KTH, tycker också han att det lämpligaste är att bygga för 320 km/h, men eventuellt gå ned i hastighet på vissa sträckor.
– Sannolikt går att spara en del pengar på bygget om man drar ner farten till kanske 280 kilometer i timmen på de ställen där man annars hade behövt bygga broar eller tunnlar, säger han.
Sebastian Stichel har följt debatten kring höghastighetståg och tror och hoppas att regeringens inbjudan till övriga partier nu kommer att leda till att bygget faktiskt blir av.
– Ska Sverige lyckas med sina klimatmål behövs en sådan här satsning. Får vi snabbtåg mellan Stockholm, Göteborg och Malmö kan tågen ersätta flyget på de sträckorna. Dessutom förbättras möjligheterna till arbetspendling på många fler orter än så, säger han.
Det här vill partierna
Socialdemokraterna
Ja till höghastighetståg. Har tidigare sagt att de inte vill se en lånefinansiering, men den inställningen är mer oklar efter överenskommelsen med Miljöpartiet. ”Ja, till höghastighetståg, men det får inte tränga ut allt annat och det ska göras ansvarsfullt” sa Stefan Löfven under en utfrågning i riksdagen för en vecka sedan.
Miljöpartiet
Ja till höghastighetståg. Har ingått överenskommelse med S och vill att höghastighetsbanan ska vara klar senast 2045. Hade dock helst sett en satsning för att få den klar till 2035. Vill att projektet lånefinansieras, och att tågen ska köra i 320 km/h.
Vänsterpartiet
Är för en satsning på höghastighetståg och förespråkar finansieringen genom lån. Anser att höghastighetsbanor för 320 km /h borde vara det mest klimateffektiva och att de bör färdigställas så fort som möjligt, utan att det sker på bekostnad av att andra nödvändiga järnvägsinvesteringar.
Kristdemokraterna
Vill ha en snabb utbyggnad av nya stambanor för höghastighetståg med hastigheter upp till 320 km/h på sträckorna Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö. Anser att finansieringen bör utgöras av en mix av intäktskällor. Är öppna för lånefinansiering.
Moderaterna
Tveksamma. Har varnat för stora kostnader och menar att projektet är osäkert. Har tackat ja till regeringens inbjudan om samtal. ”Vi vill bygga ut järnvägen men det måste ske med en ansvarsfull investering, som inte går ut över andra nödvändiga investeringar”, säger den trafikpolitiska talespersonen Jessica Rosencrantz.
Liberalerna
Säger nej. Investeringen i en höghastighetsbana är för riskabel. ”Vi ska naturligtvis titta på finansieringen som regeringen föreslår, men det måste ställas mot vad detta tränger ut”, säger partiledaren Jan Björklund.
Centerpartiet
Vill ha höghastighetståg för klimatets skull och för att hålla samman landet, och anser att en lånefinansiering som inte trycker undan underhåll och investering i befintlig infrastruktur är bästa alternativet. Anser att stambanorna ska byggas för en tåghastighet på 320 km/h.
Sverigedemokraterna
Säger nej till höghastighetståg. ”Kostnaderna är astronomiska och riskerar dränera budgeten för att kunna göra andra viktiga satsningar, till exempel för arbetspendling i de regionala järnvägsnäten”, säger riksdagsledamoten Josef Fransson.
Feministiskt initiativ
Säger i nuläget nej till höghastighetståg. ”Vi har valt att satsa på att stärka och bygga ut existerande järnvägsnät och prioriterar att tåget blir pålitligt, tillgängligt, billigare än flyget, samt når hela Sverige. När ekonomi och teknologi tillåter kan vi på sikt se en eventuell utbyggnad av kollektiva höghastighetstransporter”, skriver partiet i ett mejl.