Men facket var kritiskt mot de hastiga nedskärningarna och anmälde stadsdelen till Arbetsmiljöverket. Under en inspektion i somras upptäckte myndigheten flera brister i arbetsmiljön. Bland annat har tidspressen varit hård, det har saknats samverkan med facket när det gäller arbetsmiljö och dessutom har det varit oklart hur arbetsgivaren ska förebygga eventuell ohälsa i samband med processen. Angereds stadsdelsförvaltning riskerade därför vite om bristerna inte åtgärdades.
– Det finns ju många problem. För det första tror vi att arbetsbelastningen kommer att öka, förklarar fackförbundet Visions huvudskyddsombud, Viktoriya Gustafsson, som gjorde anmälan.
Ökad belastning
Hon berättar att hennes kollegor är nedstämda och oroliga över vad som kommer att hända.
– Det känns som att många tycker det är ganska orättvist. De som påverkas mest är personal som har arbetat hårt under en lång period med att ta ner kostnaderna för ekonomiskt bistånd. Men istället för att belönas känner de att de straffas.
Det är inte bara de enheter där personal försvinner som kommer att drabbas, tror Viktoriya Gustafsson, eftersom de som söker stöd ofta har kontakt med olika delar av socialtjänsten. Får de inte hjälp på en enhet kommer det att öka arbetsbelastningen på andra avdelningar.
Viktoriya Gustafsson anser också att så drastiska nedskärningar kan leda till mer långsiktiga problem för stadsdelen.
– Ur ett större perspektiv tänker jag också att det här med att inte hjälpa medborgarna kan resultera i att utanförskapet blir ännu större än idag, att segregeringen blir ännu mer tydlig, säger hon.
Regelverket styr
Men igår kom ett avslag på fackets framställan till Arbetsmiljöverket. Efter att ha tagit emot en redogörelse från förvaltningen om hur nedskärningarna ska genomföras kan inte Arbetsmiljöverket dra slutsatsen att arbetsmiljöarbetet inte kommer fungera, står det i beslutet.
Arne Wiik är sektorschef för socialtjänsten i Angered och enligt honom är det stadens regelverk som styr hur fort nedskärningar ska ske efter att en stadsdel har redovisat minusresultat. Ju större förändringar, desto snabbare måste de utföras för att inte ännu fler ska drabbas, resonerar han.
Den avdelning som drabbas hårdast är Arbetsmarknad/sysselsättning, där 35 tjänster ska försvinna, vilket enligt facket utgör ungefär en fjärdedel av arbetsstyrkan på avdelningen. Det beror bland annat på att det finns andra aktörer som också jobbar med arbetsmarknadsåtgärder, exempelvis Kompetenscenter som styrs av nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning.
– Därför för vi en diskussion med dem om hur de kan stötta och hjälpa våra försörjningsstödsmottagare ut i egenförsörjning, säger Arne Wiik.
Säkerställa finanserna
Han understryker att om pengarna tar slut så är det förvaltningsanställdas uppgift att säkerställa att man klarar finanserna. Det tycker han också att de som jobbar inom socialtjänsten har varit bra på.
– Alla bidrar så väl de kan och gör ett fantastiskt arbete. Sedan kan man diskutera, med någon annan än mig, om varför pengatilldelningen är som den är. Man kan fundera på varför vi inom vår sektor kostar så mycket pengar. Det är en utveckling vi ser, att socialtjänsten är hårt belastad.