– Det är personer som jobbat så länge som timvikarier att de fått tillsvidareanställning. Som timvikarie är man mer ute i verksamheten, men får man en tillsvidareanställning ska man vara med i planeringen och andra delar av verksamheten och kanske inte bara leka med barn. Då krävs det en helt annan förståelse och kompetens, säger han.
Förvaltningschefen Thomas Lindberg har tidigare sagt till Kommunalarbetaren att den som inte klarar språktestet kan omplaceras till andra arbetsuppgifter i kommunen. Men enligt Magnus Storm är det inte aktuellt.
– Just nu är det bara en kartläggning där vi ser vilket behov det finns av kompetensinsatser, säger han.
Kurs för redan anställda
I Botkyrka fattades i början av förra året beslut om att införa språkkrav för att få en anställning i äldreomsorgen, LSS eller förskolan. I somras sjösattes det språktest som kommer att användas för förskolan. Samtidigt har kommunen undersökt hur språkkunskaperna ser ut hos den personal som redan är anställd.
Ett 70-tal anställda i förskolan bedömdes inte ha tillräckliga kunskaper i svenska och har fått gå en specialutformad kurs i samverkan med kommunens vuxenutbildning.
– Vi såg att vi har personal på flera av våra enheter som inte har tillräckligt god svenska för att kunna jobba språkutvecklande för våra barn. Det hanterar vi nu på olika sätt. Det ena är att vi stoppar inflödet av personal som saknar tillräckliga kunskaper, det andra är att se till att utbilda den befintliga personalen, säger Emanuel Ksiazkiewicz (S), ordförande i utbildningsnämnden.
”Billig lösning”
Kommunal, som företräder barnskötare och undersköterskor, tycker att språktest kan vara bra. Men alla inom förskolans värld är inte lika positiva. Förskolläraren Erik Stenkula, som också är krönikör på tidningen Förskolläraren som ges ut av Lärarförbundet, är skeptisk till utvecklingen. Han kallar språktesten för symbolpolitik och undrar varför de politiska lösningarna för förskolan alltid ska vara så billiga och enkla som möjligt.
– Själva språktestet är väl bra. Problemet är att den stora utmaningen förskolan har är att få kompetent folk överhuvudtaget. Det kommer inte något språktest att lösa. Om vi haft tillräckligt med utbildat folk hade vi inte behövt språktest. Det är det jag vill komma åt. Det är inte attraktivt att söka jobb och det här språktestet blir bara lite skrap på ytan, säger han.
De kommuner jag pratar med säger att de inte har problem att hitta personal i övrigt. Vad säger du om det?
– Jag vet inte var alla människor skulle komma ifrån. Om det finns massor med obemannade tjänster, hur fyller man dem genom ett trollslag genom ett språktest? För mig låter det jättemärkligt. Det är jättesvårt att få tag på folk med rätt kompetens och får man tag på folk är det sådana som knappt har en utbildning.
”Glada att få kunskapen”
Personalen i Botkyrka får lära sig svenska på betald arbetstid och Emanuel Ksiazkiewicz (S), ordförande för utbildningsnämnden, menar att kursen varit ett bra första steg.
– Utbildningen har gjort stora förbättringar, men det är lite tidigt att utvärdera. Vi behöver fortsätta jobba med att fortbilda vår personal, säger han.
Kan det bli tal om omplacering om någon inte klarar testet?
– Om man inte tillgodoser sig den utbildning som arbetsgivaren kräver blir det såklart ett problem som man behöver ta vidare arbetsrättsligt. Då kan man kanske inte jobba som barnskötare, säger han.
Har ni några sådana fall nu?
– Inte som jag känner till. Jag vill verkligen betona att majoriteten är väldigt stolta över att ha gått utbildningen. De är glada att få kunskapen som de själva vet att de behöver för att göra sitt arbete ännu bättre.
Exempel på kommuner som infört språktest
Lindesberg
Kommunen kartlägger under hösten språkkunskaperna hos förskoleassistenter. Testet består av två muntliga delar och en skriftlig del. Personalen ska läsa upp ett veckobrev och en informationstext och sedan kunna återberätta vad det handlade om. I den skriftliga delen ska de skicka ett mejl till rektorn där de besvarat frågor om sig själva.
Språktestet görs för att fånga upp problem, insatserna kan sen se olika ut beroende på vilken del av testet som flest haft svårt för.
Botkyrka
Botkyrka har beslutat att inför språktest vid nyanställningar inom äldreomsorgen, LSS och förskolan. En inventering av redan anställda medarbetare ska också göras, men man har kommit olika långt inom äldreomsorgen och förskolan.
Inom förskolan har hittills drygt 70 personer fått gå en specialutformad kurs sedan de bedömts ha för dåliga kunskaper i svenska.
Göteborg
Språktest är på gång även i Göteborg där politikerna i slutet av sommaren fattade beslut om språktest vid nyrekryteringar i äldreomsorgen. Hur testet ska utformas är inte klart.
Katrineholm
Katrineholm har infört språktest. Kommunen skriver på sin hemsida att den som söker jobb inom skola och förskola eller vård och omsorg i Katrineholm kan behöva göra ett språktest. Den som gör testet får svara på olika frågor där hörförståelse, läsförståelse och skriftlig förmåga testas.