I måndags gick bolagen ut med ett pressmeddelande om att deras vaccin är mer än 90 procents effektivt mot sjukdom.
– Det är ett jättebra besked tycker jag, säger Matti Sällberg, professor och biomedicinsk analytiker på Karolinska institutet, till Dagens ETC.
Hur bra är 90 procents effektivitet egentligen?
– Det innebär att vaccinet till 90 procent skyddar mot sjukdom, inte mot infektion. Det ideala är att man kan skydda mot infektion, då stoppar man ju spridningen av smittan, men att skydda mot sjukdom är det vanligaste. Det här är riktigt bra.
Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA hade krav om 50 procents effektivitet för att kunna acceptera ett vaccin. De flesta experter hade hoppats på omkring 70 procents effektivitet.
Att Pfizers vaccin sägs ha 90 procents effektivitet är därmed långt över förväntan.
– Det bådar gott med det här och alla de andra producenterna som ju använder en snarlik teknologi, de kommer sannolikt bli godkända, säger Matti Sällberg.
– Det är lovande, både för Pfizer, men framförallt för hela Jordens befolkning.
Nyheten kom i ett pressmeddelande från ett företag, inte som en vetenskapligt grundad artikel. Vad har det för betydelse?
– Det saknas detaljer och data, men om man nu går ut och säger det här i ett pressmeddelande, som kanske är århundradets största grej, och det sedan visar sig att det inte stämmer, då blir det en skandal av sällan skådat slag. Det skulle förvåna mycket om det inte stämmer. Det får sånt oerhört genomslag i media.
EU köper 200 miljoner doser
Parallellt har ytterligare nio andra företag och institut olika vaccin i den sista testfasen, däribland ett från delvis svenska Astra Zeneca, vars vd Pascal Soriot sagt att de kan börja vaccinera redan före årsskiftet.
Pfizer väntas kunna producera 1,3 miljarder doser av vaccinet, som måste tas i två omgångar, med några veckors mellanrum.
EU-kommissionen skrev på onsdagen på ett avtal om att köpa in 200 miljoner doser av vaccinet, där Sverige ska få åtminstone två procent – omkring fyra miljoner doser, i ett första skede.
Ett vaccin kan finnas tillgängligt för svenskarna i januari, enligt nationella vaccinsamordnaren Richard Bergström.
– Vi har avtal med flera vaccinföretag om leveranser redan från januari. Just det här är ett av de första tre som vi köper in, säger han till Sveriges Radio.
Vaccinen kommer att vara säkra och klara till dess, menar han.
Eftersom de inledande doserna inte räcker till alla kommer vaccinet behöva prioriteras. Personer över 70 år, riskgrupper och anställda inom sjukvården och äldreomsorgen ska därför få det först.
Den breda allmänheten får vänta betydligt längre.
– Om allting fungerar bra och flera vaccin blir godkända i Sverige enligt plan, då kommer vi kunna ha gett det till alla prioriterade grupper under första halvåret. Så det är inte förrän mot slutet av nästa år som det blir aktuellt att erbjuda det till det stora flertalet, säger Richard Bergström till SR.
Ge doser till utvecklingsländer
Priset för vaccinet kommer att bli förhållandevis lågt.
– Om allt går vägen i den här vaccinupphandlingen hamnar den sammanlagda snittkostnaden för de olika vaccinen någonstans kring 100-150 kronor per person sett till hela EU, säger Richard Bergström till Dagens Industri.
Sannolikt kommer EU få mycket fler doser än vad som behövs, och kan därmed dela med sig till andra länder.
Matti Sällberg poängterar att flera av de företag som nu ligger i fas 3-testning har fått pengar med krav om att de måste ge doser till utvecklingsländer.
Bland annat har Världsbanken gett ett stöd på drygt 106 miljarder kronor för att finansiera inköp och distribution av vaccin till utvecklingsländer. Pengarna tros räcka för att vaccinera en miljard människor.
Men där finns ett problem gällande Pfizers vaccin, som kräver förvaring i 80 minusgrader.
– Ja, det blir ett problem för att distribuera det i utvecklingsländerna. Men det finns andra vaccin som inte kräver samma kyla som kan fungera bättre. Det ligger ju i hela världens intresse att alla ska kunna vaccinera sig, säger Matti Sällberg.
”Smitta större risk”
Enligt en enkät från MSB är var tredje svensk skeptisk till att ta ett vaccin mot covid-19. Mycket av skepticismen beror sannolikt på effekterna av massvaccineringen mot svininfluensan 2009, då runt 300 svenskar drabbades av narkolepsi.
Matti Sällberg tycker inte att det är något stort problem.
– Om du skulle fråga dem som verkligen behöver ett vaccin för sin egen skull, riskgrupper, gamla, sjukvårdspersonal, där är det över 90 procent. Och om man får två tredjedelar bland den vanliga befolkningen att vaccinera sig så skulle vi få jättebra koll, säger han.
– Och det är viktigt att få fram att det inte bara är för ens egen skull man ska vaccinera sig utan för att inte riskera att smitta andra.
Finns det något fog för rädslan för allvarliga biverkningar?
– Man ska givetvis ha respekt för biverkningar, men om vi har ett vaccin som ger 90 procent skydd då kan vi stoppa den här pandemin. Om man inte vaccinerar sig är risken att själv få smittan, eller att smitta någon annan, oerhört mycket högre.