ETC Malmö skrev i förra veckan om Realgymnasiet i Lund som av tidigare anställda lärare har anmälts till både Skolinspektionen och Arbetsmiljöverket. På Skolinspektionen har den nya anmälan lagts till en redan pågående utredning.
– Vi inledde en regelbunden tillsyn i våras sedan vi hade fått flera signaler om att det inte fungerade som det ska på skolan. De problem som togs upp i den nya anmälan låg i linje med de signaler vi tidigare har fått, säger Maria Kärrman, enhetschef på Skolinspektionen.
”Rektorn får sätta betyg”
Per-Erik Lorentzon, gymnasiechef för Realgymnasiet i Sverige, bekräftar att det var problem på skolan i Lund under förra läsåret, men säger att situationen i dag är annorlunda.
–Vi jobbade hela förra året hårt med att komma till rätta med de problem som var, med bland annat omfattande skiften bland lärarna. Men nu har vi inlett ett nytt år där vi ligger i fas igen, säger han.
När det gäller de punkter som tidigare lärare tar upp i anmälan till Skolinspektionen hävdar Per-Erik Lorentzon att vissa uppgifter inte stämmer.
– Rektor får enligt skollagen gå in och sätta betyg om det finns två undervisande lärare som inte kan enas, och det är vad som har skett här. När det gäller elevassistenter så har vi papper på att sådana har anställts, säger han.
Förra veckans artikel i ETC Malmö har fått flera tidigare anställda lärare att kontakta tidningen. De påståenden som fördes fram i anmälningarna bekräftas. Skolans ledning ska dessutom aktivt ha försökt motarbeta lärare som var fackligt aktiva.
– Ledningen var tydligt mycket antifacklig. Den som ville engagera sig blev inkallad på rektorns rum och mer eller mindre förbjöds att prata om fackliga frågor på skoltid, säger en av de lite drygt 30 lärare som slutade på Realgymnasiet under förra läsåret.
”Det låter allvarligt”
Joakim Unger på Lärarförbundet besökte Realgymnasiet i Lund i våras. Många av de lärare han träffade då berättade att de inte skulle vara kvar på skolan.
– Jag träffade ledningen och kom tillsammans med dem överens om att en enkät skulle göras bland de anställda, eftersom det tydligt fanns mycket att ta tag i. De anklagelser som nu förs fram låter allvarliga, så jag kommer att ta kontakt med de medlemmar vi har kvar på skolan, säger han.
En av de tidigare lärare som ETC Malmö har varit i kontakt med berättar att problemen startade redan före hösten 2013, då den nuvarande ledningen tillsattes.
– Allt fungerade bra i början, men det sista året jag var där hade problemen börjat. Jag kunde få ett mejl från rektorn sent fredag eftermiddag. I mejlet stod bara ”mitt rum klockan åtta måndag morgon”. Jag fick sedan ägna hela helgen åt att undra över vad det var. På de möten som hölls var alltid bara jag och rektorn närvarande. Det problem jag ställdes inför var att kollegor skulle ha hävdat att jag hade samarbetssvårigheter. Jag bad att få träffa dem som ansåg det, för att prata om vad det var som hade hänt, men det önskemålet tillgodosågs aldrig, säger läraren.
Skolinspektionen kommer inom ett par veckor att komma med ett beslut, där det kan finnas krav på åtgärder som skolan måste vidta. Följs inte detta beslut så kan Skolinspektionen i nästa steg besluta om att kräva skolan på vite.
Fotnot: ETC Malmö fortsätter granskningen av Realgymnasiet i Lund i nästa vecka. ”Inget år på Realgymnasiet har varit bra, men det sista året var vidrigt och totalt kaos” skriver en tidigare elev.