BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Nu har även många av de som hyr replokaler i Karlavagnen, som ligger precis i nybyggnadsområdet, reagerat på att de måste flytta ut för att ge plats till den nya byggnationen.
– Det första beskedet vi fick var i slutet av 2016. Studieförbundet vuxenskola, som vi hyr replokalerna av, sa att de jobbat emot beslutet ett tag. Men trots det är vi tvungna att flytta i november 2017, säger Benjamin Lillandt, som dragit igång kampanjen Karlavagnen lever för att rädda området.
Har fått över 200 underskrifter
Centralt i kampanjen är ett Göteborgsförslag, den digitala möjlighet som finns för invånare att lämna förslag direkt till kommunens politiker. I förslaget ställs tre krav riktade till kommunfullmäktige: Bevara musikhuset Karlavagnen, rädda allt kulturarv som skapats kring Karlavagnsplatsen och ge kreativa aktörer nya närbelägna lokaler för att fortsätta verka i området.
– Vi vill att alla verksamheter i området ska få nya lokaler. Så att vi inte blir lämnade utan nån lokal eller tvingas flytta långt bort, säger han.
Förslaget har redan efter några dagar kommit över gränsen på 200 underskrifter som krävs för att politikerna ska tvingas ta ställning till frågan.
– Detta trots att det är ganska krångligt att registrera sig för att få rösta. Det tycker jag visar hur dedikerade folk är i den här frågan.
Förslaget kommer nu ligga ute i 90 dagar för omröstning innan det skickas till den berörda nämnden.
Benjamin Lillandt har repat i Karlavagnens lokaler i två år. Han menar att hans band inte skulle funnits om det inte vore för replokalerna. Hans musikintresse började 2012, samtidigt som han började studera vid Chalmers, vars campus ligger precis bredvid Karlavagnens replokaler. Möjligheterna att använda replokalerna har varit viktiga för Benjamin Lillandt.
– De var nära till hands, billig hyra, fint folk och möjlighet att få ett gig också. Det är vi väldigt tacksamma för. Det är därför vi vill uppmärksamma att det här händer, säger han.
Det är inte bara som fritidsintresse som nätverkandet i replokalen varit positivt. I dag driver Benjamin Lillandt en Start up inom spelindustrin, tillsammans med en av bandmedlemmarna.
– Vi kom i kontakt när han ville vara med i vårt band. Så indirekt var det via musiken som det här företaget startades, säger Benjamin Lillandt.
Öppna för en flytt
Hittills är det replokalerna i Karlavagnen och musikföreningen Truckstop Alaska som måste flytta. Men Benjamin Lillandt tror att även andra verksamheter i området kommer att behöva lämna sina lokaler i framtiden.
– Om vi kunde komma i kontakt med de som driver de här frågorna skulle vi säkert kunna ta fram en lösning som funkar för alla.
Benjamin Lillandt menar att de är öppna för att flytta, men han vill att kommunen erbjuder något annat stället i området att ha replokalerna i och att kommunen ska öppna för en dialog med kringliggande näringar.
– Det handlar också om att inte samma sak som hände oss ska hända de andra i området eller att det händer när man tar fram andra stadsplaner i Göteborg eller i andra städer.
Vad händer om ni inte får igenom era krav?
– Då kommer folk bli upprörda, vilket de också redan är. Men även om vi inte skulle vinna fajten kommer vi ha uppmärksammat det här, även för andra områden. Så jag tycker inte att vi kan förlora på något sätt, säger han.
Kommunalrådet med ansvar för kulturfrågor Mariya Voyvodova menar att kulturnämnden är medvetna om de verksamheter som finns i området. Nämnden fick möjlighet att yttra sig om detaljplanen för området förra våren. Då, menar Mariya Voyvodova, att nämnden betonade att det krävdes ett medvetet arbete för att säkerställa att verksamheterna i området kunde fortsätta. Dock är det upp till fastighetsbolaget att ersätta de lokaler som rivs, säger hon.
– Jag sympatiserar med alla kulturutövare som inte längre kan ha kvar sina replokaler, och förstår deras frustration. Som kulturpolitiker tycker jag att det är väldigt viktigt att kulturutövare har goda platser att verka och vara på.
Vad gäller Karlastaden levers medborgarförslag hänvisar Mariya Voyvodova till den framtida behandlingen av förslaget.
– Vad gäller medborgarförslaget kommer det så småningom komma upp till den nämnd som bedöms relevant för ärendet, och då görs beredning av ärendet för att se om det är något som politiken kan gå vidare med och eventuellt göra verklighet av.