Flyktingströmmarna från Syrien och bilderna på hur människor behandlas längs flyktvägen har skapat en våg av engagemang i hela Sverige. Här i Örebro har privatpersoner ordnat insamlingar av kläder och under flera manifestationer har örebroare protesterat mot den rådande ordningen och välkomnat en humanare flyktingpolitik. Men många känner att de vill göra ännu mer för att hjälpa till.
– Det finns skolklasser som hör av sig och frågar om de kan hjälpa till, en grupp inom polisen har sagt att de kan öppna sina hem om någon behöver bostad, föreningar har hört av sig om att ordna idrottsaktiviteter och privatpersoner ringer och säger att barnen kan få bo hemma hos dem. Jag tycker att det är otroligt roligt och det är ett fantastiskt engagemang som vi ser nu, säger Anna Jakobsson, chef på avdelningen för ensamkommande barn och unga i Örebro kommun.
Boendeplatserna räcker inte
Engagemanget behövs. Alla boenden för ensamkommande flyktingbarn i kommunen är fulla, under de närmaste veckorna ska två nya boenden öppna, och i december ytterligare ett.
– Det handlar om totalt 30 nya platser, men de räcker inte, det behövs familjehem också, säger Anna Jakobsson.
Det som främst behövs är alltså permanenta boenden för barn under 18 år. Det behövs också personer som vill ta uppdrag som god man och särskilt förordnad vårdnadshavare. Och en stor mängd ansökningar har redan kommit in.
– Vi har fått in många fler familjer än vanligt som är intresserade av att bli ett familjehem och det känns bra, och just nu är antalet som vill hjälpa större än vad vi hinner ta hand om, så det kan dröja lite innan man får hjälpa till. De som vill vara familjehem måste utredas först, säger Anna Jakobsson.
Många visar också ett intresse för att bli god man.
– Vi har folk som ringer och säger att de kan ställa upp, människor vi möter säger att de vill hjälpa till. Det finns en enorm vilja att göra något. Folk sätter sig i rörelse just nu, säger Ann-Catrin Svantes Ohlson, chef på överförmyndarkansliet i Örebro.
Och det är först när barnen får en god man som barnen kan få hjälp med många praktiska och ekonomiska frågor. Till exempel att barnet skrivs in i en skola, att de får hjälp att ansöka om pengar till kläder och möjlighet att besöka en tandläkare. Därför är det viktigt för kommunen att rekrytera alla intresserade.
– Vi tar emot alla med glädje. Barnen behöver någon som kan introducera dem i det svenska samhället, som ser till att de har det bra på boendet och ser till att de får det stöd de har rätt till. Då är en god man jätteviktig, säger Ann-Catrin Svantes Ohlson.
Vill ta vara på engagemang
Även de som ska bli gode män utreds av kommunen och de måste gå en utbildning innan de får ta ansvar för ett barn, därför kan det dröja ett tag innan man får ett uppdrag. Men både Ann-Catrin Svantes Ohlson och Anna Jakobsson är noga med att understryka att de vill ta vara på allt det engagemang som örebroarna visar.
– Vi vill inte missa någon som är intresserad. Även om man inte kan göra något i dag kan man göra något på lång sikt. De ensamkommande flyktingbarnen som kommer nu behöver hjälp tills de fyller 18 år, säger Ann-Catrin Svantes Ohlson.