Migrationsverket höjer prognosen för antalet asylsökande nästa år. Upp till 105 000 personer väntas söka sig till Sverige och myndigheten vill nu se höjd beredskap i samhället för mottagandet.
– De ökade behoven är inte tillfälliga utan kommer sannolikt att prägla mottagandet under lång tid. Det ställer ökade krav på hela samhället i fråga om beredskap och planering, säger Mikael Ribbenvik, ställföreträdande generaldirektör på Migrationsverket i ett pressmeddelande.
Enligt den prognos som Migrationsverket i dag lämnade till regeringen väntas mellan 80 000 och 105 000 asylsökande komma till Sverige under 2015. Den tidigare prognosen var mellan 64 000 och 94 000 personer. Migrationsverket skriver i prognosen att det krävs långsiktighet och ett ansvarstagande i arbetet med att ge dem som flyr undan våld och förföljelse ett bra mottagande.
Antalet människor på flykt i världen har inte varit så stort sedan andra världskriget. Det finns dock stora osäkerhetsfaktorer som gör det svårt att uppskatta antalet asylsökande. En sådan är att förutsättningarna för båttrafiken över Medelhavet ändras när Italien fasar ut sjöräddningsoperationen Mare Nostrum. En annan osäkerhet gäller utvecklingen i Syrien, varifrån de flesta reser vidare till Europa.
– Osäkerheten är mycket stor. Fördelningen av asylsökande inom Europa är ytterligare en faktor. Det behöver finnas förmåga att möta olika scenarier. Migrationsverkets och övriga myndigheters planering och handlingsberedskap måste utgå från det, säger Mikael Ribbenvik i pressmeddelandet.
Nu vill Migrationsverket se en ökad beredskap från samhällets sida när det gäller bland annat boende. I slutet av nästa år väntas antalet inskrivna vara 112 000, varav drygt två tredjedelar behöver hjälp med boende. I dag tvingas asylsökande bo på vandrarhem, i campingstugor och liknande för att få tak över huvudet.
– Det är en lösning som inte är bra för någon, säger Mikael Ribbenvik.
För kommuner och landsting handlar det också om att planera för sjukvård, socialtjänst, barnomsorg och skola.
i bedömningen av hur många som söker asyl i Sverige. Det handlar inte bara om hur konflikterna utvecklar sig utan också om i vilken mån människor kan ta sig till Europa och Sverige.