– I början var det framför allt kommunala verksamheter som ville certifieras. I dag utbildar vi också idrottsföreningar och företag, berättar Magnus Kolsjö som är tillförordnad förbundsordförande på RFSL i Stockholm.
På förbundets hemsida finns en mycket lång lista på verksamheter landet runt som har certifierats genom åren. Många utbildningar pågår och fler är på gång. Nyligen blev det känt att Cmore ska genomgå hbtq-certifiering vilket blir första gången ett mediebolag gör det. Magnus Kolsjö berättar också att all svensk ambassadpersonal i utlandet står på tur.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Ett treårs-certifikat
En utbildning tar normalt fem månader och innefattar fyra träffar med kursledare från RFSL (förkortningen står sedan 2007 för Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter). En uppföljning görs sedan efter sex till tolv månader. Certifikatet gäller i tre år.
Det har höjts röster mot att RFSL tjänar pengar på ett område där man både pekar på problem och sedan närmast har fått monopolställning på att ta betalt för att åtgärda dessa. Magnus Kolsjö framhåller att det först var förra året som hbtq-certifieringarna gick med överskott.
– Jag har inte den aktuella siffran. Men det överskott vi får är pengar som går till att finansiera vårt arbete med nyanlända, där stat och kommun är dåliga på att bidra. De går även till vårt arbete i länder där hbtq-personer är väldigt utsatta. Där kräver staten att vi går in med mycket egna pengar för att bidra.
Finns det en risk att ni missar de arbetsplatser som kanske bäst skulle behöva en sådan här certifiering därför att de inte efterfrågar den?
– Man kan tycka att det är en stor investering. Hela personalen på en enhet ska utbildas och det kostar ungefär 5 000 kronor per deltagare. Men man kan välja att börja med vår webbutbildning som är billigare och se om man vill gå vidare, säger Magnus Kolsjö.
Certifikatet omfattar hela personalen
Certifieringen omfattar all personal på en enhet, och det är enheten som får certifikatet, inte de anställda.
”Under en hbtq-certifiering tittar vi på hur ni bemöter varandra som kollegor och hur ni bemöter personer som kommer till er eller använder sig av er verksamhet. Det handlar om mänskliga rättigheter i vardagen”, skriver RFSL på sin hemsida.