BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Ja, det är så att fler väljer bort alkoholen och dricker mindre. Vi är nere i siffror som är jämförbara med slutet av 70-talet, säger Fred Nyberg, professor i beroendevetenskap vid Uppsala universitet.
”En tydligt nedåtgående trend”
Även alkoholdebuten har skjutits upp kraftigt. Andelen elever som har berusat sig före 14 års ålder i årskurs nio var omkring 20 procent i början av 2000-talet, lite högre för pojkar än flickor. 2016 var siffrorna nere på runt fyra procent.
– Det har halverats på 15 år och är en tydligt nedåtgående trend, säger Fred Nyberg.
Vad beror det på att många ungdomar väljer bort alkoholen i dag?
– Det finns flera anledningar. En är att ungdomen ägnar så mycket tid åt sociala medier och internet. Det generella behovet av att bekräftas har fått andra nivåer. Mycket mer av det här belöningsbehovet och bekräftelsebehovet får man i dag genom internet.
Vuxnas alkoholvanor är svårare att få ett helhetsgrepp om, menar Fred Nyberg.
– Det beror mycket på ålderskategori och ekonomisk status. De som har god ekonomi och goda sociala omständigheter börjar ofta dricka mer när de kommer över 60-årsåldern. Men de som ligger under medel ekonomiskt och har knappa resurser, de dricker inte mer. Vi ser en ökning i Sverige bland äldre kvinnor, bland annat genom lådviner som ökar konsumtionen. Samtidigt har vi kampanjer som jobbar för att minska konsumtionen. Och Systembolaget säljer alltmer alkoholfria varor.
Söka hjälp utan skam
Det finns fortfarande stora tabun och mycket skam förknippat med alkohol- och beroendeproblematik, men det har börjat ske en förändring, menar Fred Nyberg.
– Det vanligaste svaret på varför folk inte söker hjälp är att det är skämmigt, stigmatiserande. Ingen vill tillhöra a-lagarna på parkbänken. Det gäller att hitta en miljö där man kan få hjälp utan att man känner att man håller på något negativt.
”Varför finns det inte mer?”
Föreningen Stockholm 12 har just den ingången på sin verksamhet. Att minska stigmat och hitta positiva, trevliga miljöer för folk utan alkoholen i centrum.
– Jag har länge känt att de miljöer man erbjuds när man söker hjälp för beroendeproblematik är så otroligt stigmatiserande. Det är linoleummattor och dålig Hötorgskonst på väggarna. Det är ofta små ideella föreningar och någon lokal i en kyrka som man erbjuds. Varför finns det inte mer? Varför ska alla schysta ställen ha alkoholen som motor?, frågar sig Johan Tangen.
Han sitter på ett kafé på Götgatan tillsammans med Madde Stenberg. Johan är gammal krogprofil och varumärkesstrateg som har varit helnykter i snart 20 år. Madde är prisbelönt tv-producent som firar sex år som nykter samma dag vi träffas.
De startade Stockholm 12 för två år sedan och har fått in pengar från olika stiftelser för att kunna finansiera verksamheten och festivalen Be Free som under förra veckan hölls på ett hotell i centrala Stockholm med kända artister och föreläsare som Amelia Adamo, Mark Levengood och Marcel Strüwer.
– Vi känner att det börjar bli dags för något helt annat. Det finns intresse för att leva utan alkohol i dag som inte fanns för bara fem år sedan. Då var det inga tuffa krogar som gjorde egna alkoholfria drycker, då fick man nöja sig med en coca cola eller en juice. Nu gör stjärnkrogarna egen-fermeterade drycker och tar det på allvar, säger Johan Tangen.
”Det här är det nya”
De kände att den hjälp som erbjuds från vården och socialtjänsten ofta var förknippad med skam och att de alternativ som finns ofta utesluter många människor som inte vill eller vågar söka hjälp.
– Det saknas en social mötesplats i samhället, säger Madde Stenberg och fortsätter:
– Det här är det nya, den här mötesplatsen kommer nu. Det var ingen som trodde på Friskis & Svettis när det kom, tanken att förena gympa med sjukvård. Vem anade att det skulle bli trendigt att jogga för 15 år sedan? Det här är på samma sätt. Vi vill komma med underhållning, kultur och hjälp samtidigt. Det är hybriden som är intressant.
Målet är att skapa en mötesplats som känns som en bar, fast utan alkoholen.
– Vi vill att det ska vara ett ställe som är tillgängligt för alla, men fylla det med intressant innehåll. Vi brukar prata om en fusion mellan Riche, Kulturhuset och Il Caffé. Hög kvalitet, lite attityd, mycket kultur, men inte trist, säger Johan Tangen.
– Kulturen är så viktig för att göra det till något annat. Det kan vara allt från konserter, debatter, konst, installationer, säger Madde Stenberg.
– Vi gillar inte pekpinnar. Det är inte bara för människor som har haft problem. Det är inte det projektet handlar om, även om det kanske i slutändan kommer att hjälpa många. Vi vill ha ett ställe man kan gå till som är öppet för alla, om man känner att man kanske har lite problem så finns det folk där med erfarenheter som man kan snacka med. Inte att behöva gå till beroendecentrum och knacka på en plastlucka och säga ”Jag super för mycket”. Det är för alla: anhöriga, familj, vänner, kollegor, chefer, men också folk som kanske inte vill dricka just den kvällen av andra orsaker. Om man kommer från en muslimsk familj och inte dricker över huvud taget, eller bara är ett tjejgäng som vill gå ut en kväll utan att dricka, säger Johan Tangen.
Viktigt med positiva förebilder
De har båda märkt en attitydförändring i synen på alkohol och att kunna vara mer öppen kring sitt personliga mående.
– Min erfarenhet är att unga pratar mycket mer om hur de mår i dag. Det gjorde ju aldrig jag när jag var ung. Jag snackade inte med någon, man körde på bara, säger Johan Tangen.
– 70 procent av de som vet att de har problem söker inte hjälp för att de skäms. Det behövs fler förebilder. Jag vet att det söks efter någon från näringslivet som kan träda fram, men det är ingen som vill ställa upp. Det är fortfarande tabubelagt där, inom högpresterande jobb. Det är så viktigt att se människor som lyckas, positiva förebilder. Det inger så mycket hopp och det lilla hoppet kan vara avgörande, säger Madde Stenberg.
Är alkoholnormen på väg att brytas i Sverige?
– Jag tror det. Det är väldigt stor skillnad jämfört med för länge sedan. Det känns som att det är väldigt många som tänker på hur de mår, vad de dricker och konsumerar. Det vi försöker göra är att gifta ihop ett socialt liv, fast utan alkohol. Det är något nytt för väldigt många, även om det är gammalt för sådana som oss, säger Johan Tangen.