Inför sommaren anmäldes 50 077 sommarjobb för unga i åldrarna 15 till 24 år. Det motsvarar 4,1 jobb per 100 unga, jämfört med 4,4 under förra året, visar statistik från LO.
– Vad minskningen beror på är svårt att svara på. Det finns för lite jobb och för hög arbetslöshet, det är oroväckande att utvecklingen går åt fel håll när det gäller sommarjobb som för många är första steget in i arbetslivet, säger Tobias Baudin.
Jobb via kontakter
De flesta unga i åldersgruppen 15 till 24 år får sommar- eller extrajobb via föräldrars eller andra kontakter. För de ungdomar som har föräldrar som själva står utanför arbetsmarknaden eller inte har de kontakter som behövs är möjligheterna till jobb ännu svårare.
Hur har det kunna bli så här?
– På det stora hela handlar det om att det saknas jobb i Sverige. Sedan vet vi att många sommarjobb förmedlas via kontakter som föräldrarna själva har. Därför är det viktigt att det finns jobb att erbjuda, främst för de som inte har det här kontaktnätet. Det här är väldigt bra för ungdomar, de lär sig hur man sköter ett jobb och en ekonomi. Det här visar på hur hård konkurrensen om jobb är på den svenska arbetsmarknaden, säger Tobias Baudin.
Under förra sommaren lade LO fram ett förslag där samtliga kommuner i Sverige skulle garantera alla 17-åringar sommarjobb i hemkommunen. Bland de kommuner som har lyckats bäst nämns Nynäshamns kommun.
– I Nynäshamn samarbetar kommunen med näringslivet för att kunna erbjuda fler sommarjobb. Då har flera privata företag ställt upp och erbjudit jobb, och Nynäshamn är en av de kommuner som har lyckats uppnå målet om att alla 17-åringar ska ha ett jobb till sommaren, säger Tobias Baurin.
Stor grupp arbetslösa
Enligt såväl Arbetsförmedlingen som LO är det en oroväckande stor grupp unga som varken har jobb eller utbildning vilket rör åldersgruppen 16 till 29 år.
– Arbetslösheten bland unga är i dag på cirka 20 till 25 procent. Det är grundproblemet och ett allvarligt samhällsproblem. När man kommer ut på arbetsmarknaden är det självklart viktigt att man har en utbildning, men även referenser och arbetslivserfarenhet. Sommarjobb ger ofta möjlighet till kontakter och i vissa fall till och med jobb efter sommaren, som extrajobb eller en mer regelbunden anställning.
I grunden handlar det om att skapa fler jobb, och att göra det genom att förändra politiken, menar Tobias Baudin.
– Det är ett misslyckande för dagens regering, där arbetslösheten ökar och ungdomsarbetslösheten drabbas hårdast. Vi behöver få in vikarier under sommaren för de som går på semester och där kan många ungdomar göra ett viktigt och bra jobb. Sedan måste kommunerna samarbeta via andra kanaler, som till exempel näringslivet.
Hur ser prognosen för framtiden ut?
– När vi tittar på siffrorna och analyserar dem hos Arbetsförmedlingen ser vi tydligt att det går åt fel håll, och det är inte acceptabelt. Vi måste jobba för att unga får jobb och arbetslivserfarenhet, annars riskerar vi att få en generation som kommer att stängas ute arbetsmarknaden till alldeles för hög ålder, säger Tobias Baudin.