Han tar fram en pärm med uppgifter om dem som har anmält intresse av att vara med. Här finns ett 20-tal svenskar. Det räcker inte med tanke på den stora efterfrågan från nyanlända som vill ha kontakt med en svensk. Det behövs omkring 40 till.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Under hösten räknar han och Sofia Larsson med att gå ut till pensionärsföreningar och informera, och även till universitetet.
– De nyanlända har få kontakter med vanliga svenskar som inte är myndighetspersoner eller SFI-lärare. De behöver bygga nätverk för att komma in i samhället och lära sig språket, och det är det ”Låna en svensk” är till för, säger Sofia Larsson.
Upprinnelsen till idén att sammanföra Norrköpingsbor och nyanlända på det här sättet var den stora flyktingvågen 2015 och det starka engagemanget för dessa flyktingar som uppstod. Våren 2016 drog projektet ”Låna en svensk” igång på Stadsbiblioteket i samarbete med Frivilligcentralen.
Många fortsätter att träffas
Många Norrköpingsbor anmälde sig och efterfrågan från de nyanlända var stor. Så stor att det snart inte fanns några Norrköpingsbor kvar att förmedla kontakt till, vilket ledde till att projektet lades på is efter några månader.
I januari 2017 drog det igång igen med ett 50-tal svenskar anmälda och omkring 80 möten mellan en nyanländ och en svensk i bibliotekets regi.
– I många fall fortsätter sedan de båda att träffas, och det har förekommit att hela familjer fått kontakt med varandra och blivit vänner. Det här uppskattas ju inte bara av de nyanlända utan många svenskar säger att de får så mycket tillbaka, säger Sofia Larsson.
Hur går det då till, rent praktiskt?
Vill man som svensk vara med i projektet kan man göra en intresseanmälan till Stadsbiblioteket. Man får då lämna lite uppgifter om sig själv som sedan ligger till grund för det blad som sätts in i bibliotekets pärm med uppgift om förnamn, ålder, lite om vad man gör och är intresserad av.
– Den personliga integriteten är viktig i början så därför lägger vi inte in kontaktuppgifter, säger Henrik Söderblom.
”Det räcker att vara sig själv”
Som nyanländ kan man komma in på biblioteket och kolla igenom pärmen som kommer att finnas tillgänglig från och med den 4 september. Det enda som krävs är ett lånekort. Sedan blir det Henrik Söderbloms uppgift att sammanföra alla med varandra för ett första möte.
De som anmäler sig till projektet erbjuds att gå en kortare kurs hos Frivilligcentralen om vad det innebär att engagera sig som volontär. Man behöver inte vara någon särskild sorts person för att vara med och bli ”utlånad”.
– Det räcker att vara sig själv. Sedan kommer man väldigt långt med att vara lite nyfiken på andra människor. Men man behöver inte ha något speciellt yrke eller vara van att jobba med människor, framhåller Sofia Larsson.
För den nyanlända krävs att hen kan tala så pass mycket svenska eller engelska att man kan prata med varandra. Men vad händer då om ”Låna en svensk” inte får ihop det antal svenskar som behövs för att det ska vara meningsfullt att fortsätta med projektet?
– Då får vi hitta andra vägar. Men med tanke på Norrköpings storlek borde det här inte vara några problem. Det gäller bara för oss att nå ut, säger Sofia Larson.