Ett förslag, som samtliga åtta riksdagspartier nu är överens om, är att de behövs fler poliser.
– Vi har de största problemen i EU, men bland den lägsta polistätheten, säger Andreas Carlson (KD) i söndagens specialavsnitt av Agenda i SVT, som fokuserade helt på gängkriminaliteten.
Även Vänsterpartiets Linda Snecker håller med.
– Polisen har inte oändliga resurser, vi måste ha betydligt fler poliser.
Få poliser per invånare
Kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki är förvånad över den breda uppslutningen bland partierna.
– Ja, till min stora förvåning har till och med Vänsterpartiet hängt på i det här rejset nu. Alla ropar på fler poliser, säger han till Dagens ETC.
Sverige har få poliser i jämförelse med övriga Europa, bara 203 poliser per 100 000 invånare, där snittet i EU ligger på 318, enligt Eurostats genomgång från 2019.
Men det ska bli fler, riksdagen har beslutat att öka antalet poliser med 10 000 till 2024.
Samtidigt menar Jerzy Sarnecki att det talas för mycket om numerära effekter och för lite om kvalitativa, där polisen måste bli bättre på systematiskt utvärdera sitt eget arbete.
– Det är något som polisen inte alls gör i tillräcklig utsträckning. Det trots att man påstår sig vara en kunskapsbaserad myndighet. De måste bli bättre på det.
Större skattebas behövs
När polisen själva får komma till tals är det dock snarare förebyggande åtgärder som lyfts fram.
Rikspolischefen Anders Thornberg satte på DN Debatt i söndags en stärkning av socialtjänsten som första punkt för att lösa den grova kriminaliteten.
”Den viktigaste åtgärden för att långsiktigt komma åt den organiserade brottsligheten är att förebygga att barn och unga dras in i kriminalitet”, skriver Thornberg.
Han får medhåll av en rad poliser som Dagens ETC pratar med.
– Fler poliser är absolut inte den stora lösningen på gängkriminaliteten, säger Martin Lazar, kommunpolis i Botkyrka.
– Det är ett gemensamt arbete där polisen ska ingå i samverkan med civilsamhället, skola, socialtjänst, trossamfund och många andra delar. Men vi behöver fler poliser för att arbeta med polisiära frågor, operativ utredning och möjliggöra trygghetskänslan för allmänheten.
Martin Marmgren är lokalpolis i Rinkeby och aktiv i Miljöpartiet där han nu ska ta plats i riksdagen.
– Det finns inte en lösning. Fler poliser är jätteviktigt, för att hinna med både brottsutredningarna och att vara snabbt ute på larm. Men det innebär inte att det behöver vara viktigare än det förebyggande arbetet, säger han.
– Båda delarna är helt nödvändiga och det är feltänkt från början att ställa dem emot varandra. Staten måste sköta sitt grunduppdrag, och behöver man en större skattebas för att klara det så finns det många sätt att höja den. Det är en återvändsgränd att ställa fler poliser mot förebyggande åtgärder.
”Fler engagerade vuxna”
Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie och gängspecialist, menar att problemet med debatten är att man fokuserar för mycket på en sak.
– Nej, fler poliser är inte den enda lösningen, men en del av lösningen. Vi behöver bättre polistäthet i Sverige, men också fler socialsekreterare, fler lärare, fler engagerade vuxna i närområdena, ett starkare föreningsliv och massa olika saker. Det är komplext, säger han.
– Men för vår del, visst är polistätheten viktig för att klara arbetet.
Det är framförallt inom två områden som det behövs fler poliser.
– Dels att fler poliser syns ute i lokalsamhället, men också i utredningsarbetet. Nu, när vi kommit åt de här krypterade tjänsterna, har vi världens chans att faktiskt gå in och knäcka strukturer, det som driver brottsligheten. Men där går man på knäna idag, säger Gunnar Appelgren.
I den politiska debatten framställs satsningar på socialtjänst, skola och föreningsliv ibland som ”mjuka värden” och blir ofta lite förlöjligade som ”flum”.
– Det är osexigt att prata om brottsförebyggande åtgärder. Det är inte så macho. Det finns inte den här tuffheten i det, säger Martin Lazar och fortsätter:
– Vi i Polismyndigheten har har gjort ett aktivt val om att jobba med de här mjuka frågorna, för att hjälpa socialtjänsten, skola, föräldrar, allmänheten att tillsammans med polisen och andra aktörer hitta en hållbar lösning på situationen och vara delaktiga i processen.
Gunnar Appelgren håller med rikspolischefen om att en stärkt socialtjänst är av högsta vikt.
– Ja, den är viktigare än antalet poliser. För att se till att vi inte får nya kriminella. Vi behöver hålla två-tre-fyra tankar i huvudet samtidigt.
”Tänker på nästa val”
Att politikerna hellre pratar om fler poliser än förebyggande arbete tror Appelgren har att göra med tidsperspektivet.
– En hållbar social utveckling har ett perspektiv på kanske 20 år. Politiker ser till nästa val, fyra år framåt. Det kortsiktiga perspektivet sätter käppar i hjulet för att bryta utveckligen.
Jerzy Sarnecki hävdar att rikspolischefens debattinlägg är yrvaket sent.
– Vi kriminologer har tjatat om det här otroligt länge! Det finns idag fysiska belägg för att man kan låsa in hur många banditer som helst, så länge du inte förbättrar de sociala villkoren från de utsatta familjer som de här busarna kommer ifrån, spelar det ingen som helst roll, säger han och avslutar:
– Jag vill göra rikspolischefen uppmärksam på det här uppenbara – för annars kan de fortsätta att tjata om mer resurser i det oändliga, för problemen kommer inte att försvinna bara för att man får fler poliser.