– Vi har inte klarat målen under 2017, men trenden är positiv. Jag tror inte i klarar det under 2018 heller, så vi har en del kvar att göra för att komma under miljömålsnivåer, säger Erik Svensson, miljöutredare på Miljöförvaltningen i Göteborgs stad.
Mycket snö bidrog
Sommaren föregicks av en vinter med mycket snö, därmed grus och salt som lades ut på vägarna och dubbdäck som slets mot vägbanan – något som normalt också spär på mängden partiklar i luften.
– Här har det blivit mycket bättre, jag tror att väghållarna har blivit mycket bättre på att plocka upp materialet som ligger på gatorna tidigare, det är en jätteviktig åtgärd för att det inte ska bli för höga halter, säger Erik Svensson.
Började öka på 00-talet
Under 90-talet, då de första mätningarna gjordes, höll sig partikelnivåerna på ungefär samma nivå, för att öka under början av 00-talet. Men runt fem år in på det nya millenniet satte kommunen in åtgärder och lyckades sänka nivåerna igen. Men det förekommer fortfarande utsläppstoppar på vissa platser och under vissa tider som gör att staden missar de nationella och därmed kommunala miljömålen. Men Göteborg hamnar ändå under EU:s miljökvalitetsnorm som säger att mängden partiklar i luften inte får överstiga en viss gräns mer än 35 gånger per år. Den siffran ligger runt cirka 15 gånger under 2017 enligt mätningar i Gårda. Men just Gårda, med den närliggande E6:an är ett problemområde. Som ETC Göteborg skrivit om tidigare överstigs även halterna av skadliga kväveoxider där år efter år.
– Det är ett jättesvårt område att ha att göra med. E6:an är så dominerande och det är en viktig statlig väg som Trafikverket har hand om. Vad jag vet så har de inte några planer på insatser för att minska trafiken på E6:an, säger Erik Svensson.
Värst är vinterhalvåret och just runt de största trafiklederna. Områden som däremot är mindre drabbade är mer högbelägna platser, eftersom de stora trafiklederna i huvudsak ligger i dalgångar.
Behöver vi oroa oss för partiklar i Göteborg?
– Vi behöver balansera att det är en viktig fråga som påverkar hälsan, samtidigt som vi inte vill att människor i vardagen går runt och är rädda för luftföroreningar, det behöver vi inte vara, säger Erik Svensson.
Han tillägger:
– Om man tittar över stora befolkningsgrupper så ser man att de som utsätts för mycket luftföroreningar har lite högre sjukskrivningstal och deras liv förkortas något i snitt. Det vill vi tackla genom att minska utsläppen, inte genom att folk inte ska röra sig ute.