Under en längre tid har psykoterapimottagningen S:t Lukas förlitat sig på ett årligt bidrag från Göteborgs kyrkliga samfällighet på cirka 1,6 miljoner kronor. Pengarna har bland annat gått till att erbjuda kraftigt subventionerade samtalsterapier för unga vuxna. De har även bekostat terapi för församlingsbor som har för stor psykisk ohälsa för att kyrkans egna präster och diakoner ska kunna hjälpa dem. Men sedan förra årsskiftet, när den kyrkliga samfälligheten delades upp i mindre enheter, har de inte fått en krona.
– Allt försvann rakt av. Vi har försökt diskutera det med de olika pastoraten men de har inte tyckt att de har kunnat ge något till oss. Jag kan förstå att de har fullt upp med sitt eget, men eftersom vi har en årsomsättning på 18 miljoner så påverkar det oss ganska mycket, säger Daniel Oscarsson som är verksamhetschef på S:t Lukas.
Även Bräcke diakoni har varit utan stöd från församlingarna det senaste året.
– Tidigare har vi fått ett årligt bidrag på 441 000 kronor och det är naturligtvis en ansenlig summa. Inför årets budgetprocess har vi skrivit hälsningar till församlingarna och bett dem om stöd, men vad jag vet har vi inte fått något gensvar hittills, säger Helena Jonsson som är diakon på Bräcke diakoni.
Inga billiga terapier
Konsekvenserna för S:t Lukas har blivit att de behövt sluta med de subventionerade terapierna för unga vuxna, där patienterna bara betalade 200 eller 250 kronor själva. Under 2019 kommer de att höja till marknadspriser för sina samtalsterapier för privatpersoner, och när de hjälper kyrkorna med personer de själva inte kan behandla så skickar de en faktura.
– Numera får vi bara enstaka sådana patienter. Det innebär ju att många diakoner blir sittande med ärenden som är komplicerade för dem, säger Daniel Oscarsson.
Han tror att många unga vuxna kommer att bli utan stöd och hjälp när de subventionerade samtalen försvinner. Landstinget har ungdomsmottagningar och en särskild mottagning för unga med psykisk ohälsa men väntetiderna är långa. Många blir därför hänvisade till privata alternativ.
– För många unga vuxna kan terapi vara väldigt värdefullt. Du är i en förändringsfas i livet och har nyligen flyttat hemifrån. Med ganska små medel kan man hjälpa dem att hitta sin väg. Men rent krasst blir det så nu att de som har föräldrar som har råd att betala får stöd, de andra får ingenting, säger Daniel Oscarsson.
Flera andra påverkas
Andra verksamheter och organisationer som påverkas av kyrkans omfördelningar är Kyrkans familjerådgivning, Kyrkans jourtjänst och Göteborgs sjömanskyrka. Daniel Oscarsson tror att de minskade resurserna till de idéburna organisationerna snart kommer att få konsekvenser för andra verksamheter.
– För pengarna som har gått till oss och andra organisationer har vi gjort massor för olika målgrupper som behöver stöd. När de helt plötsligt dras undan blir en massa människor utan hjälp. På sikt tror jag att det kommer märkas genom att det blir högre tryck på kommunens och regionens verksamheter. Därför borde både kyrkan, kommunen och regionen tänka över vilka de ska ge bidrag till framöver, säger han.