– Att anställa annan personal för att avlasta vårdpersonalen är något som vi har pratat om länge. Då får den kvalificerade vårdpersonalen mer tid till att arbeta med det de är utbildade för, säger hon.
Region Örebro började anställa outbildad personal för att avlasta vårdpersonalen 2014. Merparten anställdes dock förra våren för att vården skulle klara sommaren under semesterperioden. I höstas rörde det sig om ett 30-tal personer. Nu har det ökat till ett 40-tal.
– Fem av dem jobbar på Lindesbergs lasarett, resten på USÖ. De jobbar som kostvärdar, transportörer som flyttar patienter mellan avdelningar och de utför även viss städning som flyttstädning när patienter lämnar sjukhuset för att åka hem, berättar Martin Stang, områdeschef för försörjning och förvaltning på regionen.
”Trenden är att de blir fler”
Från början var det tillfälliga anställningar för att lösa bristen på utbildade semestervikarier. Men nu verkar alltså de nya yrkesgrupperna bli kvar.
– Det är i alla fall i princip klart att de blir kvar över sommaren för att täcka personalbehovet under semestrarna, säger Martin Stang.
Och enligt Marie-Louise Forsberg-Fransson är de nya yrkesgrupperna som exempelvis transportör här för att stanna.
– Trenden är att de blir fler.
Hon poängterar att de nya yrkesgrupperna inte ska utföra kvalificerat vårdarbete.
– De ska avlasta vårdpersonalen utan att vi gör avkall på kvalitén på vården, säger hon.
Medicinsk kompetens
På mitten av 90-talet genomförde dåvarande landstinget i länet ett stort sparpaket som bland annat innebar att personalen minskades från 4 500 till 3 500. Neddragningarna drabbade alla personalgrupper, men främst undersköterskor. Det innebar att sjuksköterskor fick ta över flera arbetsuppgifter som undersköterskor tidigare hade gjort.
– Vården har förändrats sedan dess. Nu har vi fler äldre och sjukare patienter som behöver mer vård. Utvecklingen går åt att sjuksköterskor ska utföra arbete där de använder sin fulla medicinska kompetens. Och därför behövs det fler undersköterskor och andra yrkesgrupper som kan ta över en del av de arbetsuppgifter som sjuksköterskor utför i dag, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson.