BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– I Västsverige finns en ganska biologisk tradition när det gäller att behandla psykisk sjukdom, medan det finns en mer psykoterapeutisk tradition i till exempel Stockholm. Men skillnaderna håller på att jämnas ut, säger hon.
Att Västra Götaland toppar utskriftsstatistiken år efter år måste dock inte vara ett problem, menar hon.
– Generellt finns både en över- och underbehandling i Sverige. Underbehandling för att det är många som hade behövt medicin som inte ens söker vård, och överbehandling för att vissa medicineras fast de kanske hade hjälpts mer av terapi. Men att det skrivs ut mycket här kan ju tyda på att fler som behöver hjälp faktiskt får hjälp.
Behövs utredning
Enligt en rapport från OECD från 2013 ligger Sverige långt över snittet när det gäller förskrivning av antidepressiv medicin – sedan dess har förskrivningen dessutom ökat. Jimmie Trevett, ordförande för Riksförbundet för social och mental hälsa, menar att många som är deprimerade borde får terapi i stället för tabletter.
– Medicinering behövs ibland, men då oftast i kombination med terapi. I dag får de flesta som äter antidepressiva det utskrivet på en vanlig vårdcentral, av allmänläkare. Där är förskrivningen på tok för hög. Med tanke på att det finns fler terapeutiska möjligheter i dag borde fler erbjudas terapi, och framför allt själva får vara med och tycka till om vilken behandling de vill ha, säger han.
Att Västra Götaland skriver ut mest antidepressiva läkemedel är ingen nyhet för Jimmie Trevett. Han menar att landstinget borde göra en ordentlig utredning kring varför det ser ut som det gör.
– Det finns verkligen skäl att kritiskt granska sina egna behandlingsmetoder, säger han.
Fler unga deprimerade
Sedan 2009 säger Socialstyrelsens direktiv att sjukvården ska satsa på kognitiv beteendeterapi, i stället för att i första hand skriva ut antidepressiva läkemedel. Men samtidigt ökar medicineringen bland många grupper. Särskilt bland unga tjejer. I Västa Götaland fick dubbelt så många tjejer mellan 15 och 19 år antidepressiva förra året jämfört med för tio år sedan. Barbro Thurfjell, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen, menar att det lär ha flera orsaker.
– Studier har visat att unga kvinnor rapporterar ökad psykisk ohälsa. Men det är också så att det tidigare var mer tveksamt om unga kunde använda medicinska preparat. Numer finns preparat som är godkända också för dem som inte har fyllt 18 år, säger hon.
Malena Lau, chef för Kunskapscentrum för jämlik vård, menar att kvinnor generellt också oftare söker vård för att de mår psykiskt dåligt.
– Vad det i sig beror på är svårt att säga. Delvis kan det vara att kvinnor i högre grad mår sämre, men det är också vanligt att män söker för fysiska besvär, exempel magont, fast orsaken egentligen är psykisk, säger hon.
Jimmie Trevett tror också han att fler unga tjejer mår dåligt i dag, och menar att det just därför är särskilt viktigt att vården fungerar.
– Att också få någon att prata med och inte bara lämnas med medicinering är nog extra viktigt för den som är ung och kanske är deprimerad för första gången. Utredningarna behöver bli bättre överlag, men kanske särskilt för unga, så att de får rätt slags hjälp och inte bara den hjälp som är enklast att ge.