Region Skåne ska bli en psykiskt hållbar arbetsplats. Det är ett mål som politikerna har slagit fast. Ett led i att nå dit är att rekrytera fler med psykisk funktionsnedsättning till Region Skåne. Därför startades projektet Vägen In 2011, ett projekt som i år blir en del av regionens ordinarie verksamhet.
Vägen In har riktat sig till personer mellan 16–64 år med psykisk funktionsnedsättning och som har bedömts att kunna arbeta minst 25 procent. Projektet har haft cirka 65 deltagare, och har gjorts i samarbete med bland annat Furuboda Arbetsmarknad, som har vana att stötta personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.
Bryta ny mark
Projektledaren Christine Fernström har haft ett stort engagemang i projektet, det märks tydligt när hon berättar om det.
– Det har handlat mycket om att bryta ny mark. Och när det nu blir ordinarie verksamhet så är det med mycket värdefull kunskap som kommer att göra arbetet bättre, säger hon.
– I början fokuserade vi för mycket på att övertyga ovilliga chefer att ta emot praktikanter. I dag har vi lärt oss att det leder ingenstans. Det tar för lång tid för projektdeltagarna som får vänta och vänta. Och det blir inte någon bra praktik ändå om man måste övertyga. Det finns tillräckligt många härliga och intresserade chefer inom Region Skåne, det är bättre att vi fokuserar på dem, säger hon.
Stelbenta tjänstemän
Alla deltagare har man dock inte lyckats hjälpa. Av de 65 deltagarna har 25 fått arbete, vilket också var målet. Flera andra har gjort praktik eller börjat studera, men vissa har fallit ifrån. Stelbenthet hos vissa tjänstemän och i regelverk har bidragit till det.
– En person som jag inte riktigt kan glömma är en fantastisk deltagare som vi inte lyckades att hitta en plats åt. Men till sist gjorde vi det – en bra arbetsplats som ville ta emot honom och där han skulle ha en väldigt bra praktik. Men från arbetsförmedlingen fick vi besked att det inte kunde bli någon praktik – för lång tid hade gått tyckte ansvarig tjänsteman och beslutade om annan åtgärd över hans huvud. Tänk att stelbenta regler ska hindra människor att komma ut bättre på arbetsmarknaden!
”Kommer gå smidigare nu”
Christine Fernström tror dock att mycket av det som har gått trögt i projektet kommer att gå smidigare nu.
– Nu finns verktygen klara på ett helt annat sätt. Därför tror jag att vårt mål, att cirka 25 personer med psykisk funktionsnedsättning per år ska få jobb eller praktik, är realistiskt.