En av de skadade är en 47-årig arbetsterapeut som körde i tjänsten. Hon kommer aldrig hem efter sitt arbetspass. Senare på eftermiddagen meddelar polisen att hon avlidit i olyckan.
Händelsen är årets första arbetsolycka med dödlig utgång i Sverige. Måndagen den 21 mars dödas två kvinnliga gymnasielärare när en elev går till attack med kniv och yxa på Malmö latinskola.
Av de 38 personer som hittills i år avlidit i arbetsolyckor är nio kvinnor, enligt färsk statistik från Arbetsmiljöverket. Det är en kraftig ökning jämfört med tidigare. 2021 var siffran tre, 2020 en. Att fyra kvinnor mördats sticker också ut.
Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund, säger att det är svårt att veta om utvecklingen är en trend eller om det handlar om exceptionella händelser.
– Men vi har märkt att det är ett tuffare klimat. Problemet med hot och våld finns i skolan och många lärare uttrycker att de är rädda för att gå till jobbet. Många har upplevt våld eller hot om våld, säger hon.
Övar på försvar
De fyra kvinnor som mördats i år jobbar alla inom ”mjuka” yrken där det ingår att möta människor. Åsa Fahlén säger att det är en extra utmaning.
– Om man tittar på arbetsmiljöarbete i skolan så åtgärdas läckande kranar i kemiinspektionen, men den sociala arbetsmiljön är svårare att se. Det gör att det arbetet ibland är svårare. Det kräver ett mer kontinuerligt och handfast arbete, men det är lätt att glömma av.
Efter en rad skolattacker de senaste åren har det blivit vanligare att man ska agera vid en sådan situation.
– Man kallar det för inrymningsövningar. Det finns till och med skolor som har installerat en knapp som man trycker på som gör att alla dörrar låses. Då kommer ingen in i klassrummet så är man där så är man trygg, säger hon.
Hot är vanliga i skolmiljön. Har lärare tagits på allvar när de larmat?
– Nej. Jag tycker att det finns en flathet och en bristande förståelse för vad man behöver göra. Det är väldigt ytliga åtgärder mot konsekvenser av ett djupare problem. Man inför ordningsregler som eleverna ska skriva under. Det hjälper ju inte om du har elever som inte mår bra, och lärarna inte hinner se och hjälpa dem som de behöver.
Samtidigt som antalet kvinnor som förlorat livet i arbetsolyckor ökat så är det stora flertalet i statistiken fortfarande män i traditionellt manliga yrken som bygg och transport. Johan Lindholm, ordförande för Byggnads, säger att nästan en byggnadsarbetare dör varje månad i Sverige.
– Siffrorna ser likadana ut år efter år och det är naturligtvis helt oacceptabelt, säger han.
Efter att ha inspekterat arbetsmiljön hos cirka 5 000 arbetsgivare konstaterade Arbetsmiljöverket i oktober i år att åtta av tio arbetsgivare i riskfyllda branscher inte lever upp till arbetsmiljölagens krav på att undersöka, riskbedöma och åtgärda risker.
– Mina medlemmar pratar om en ökad stress. Det är en direkt konsekvens av osund konkurrens, arbetslivskriminalitet som hotar branschen. De kriminella bolagen är ingen obskyr verksamhet som sker i det dolda. De handlar om underentreprenörer till våra stora byggbolag. Det är företagens girighet och slapphet som skapat det här, säger Johan Lindholm.