BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Men nu finns flera tecken på att situationen håller på att förändras. Dels verkar prisökningen ha stannat av. Visserligen har priserna de senaste tre månaderna ökat med 3,3 procent, enligt Svensk Mäklarstatistik, men i den mätningen som presenterades över den senaste månaden, den 13 september, har priserna stått stilla i storstadsområdet Göteborg och ökat med blygsamma en procent i centrala Göteborg. Om man kollar ett annat bostadsprisjämförelseindex, Valueguard, så ser det än värre ut för bostadsrättsinnehavarna. Där visar siffrorna på att priserna sjunkit med 1,9 procent senaste året.
Även utbudet på bostadsrätter ökar just nu i Göteborg. Enligt statistik som ETC Göteborg begärt ut från bostadssökningssajten Booli finns det i dag 37 procent fler lägenheter ute till försäljning än vad det gjorde samma tid förra året. Samtidigt byggs det mycket fler nya lägenheter i dag än vad det gjorde för bara några år sedan.
Nyproduktion en orsak
Hans Flink arbetar på Svensk Mäklarstatistik. Han menar att bristen på bostäder till salu som fanns för bara några år sedan nu har slagit över till ett överskott. Mycket av boomen beror på att nyproduktionstakten ökat kraftigt, säger han till ETC Göteborg.
– För några år sedan såg många byggherrar att det fanns en möjlighet att tjäna pengar på nybyggnation, eftersom priserna stigit så kraftigt. Men det tar några år innan planritningar och överklaganden går igenom och nu när husen börjar bli klara är marknaden mättad.
Utöver att det byggs fler bostäder än på länge har de höga priserna haft fler effekter på efterfrågan. Dels har många skrämts bort av tanken att köpa lägenhet i takt med att priserna ökar. Dels har bostadsrätter blivit nästan lika dyra som villor, som inte alls har ökat lika snabbt i pris. Det har gjort att vissa grupper vänt sig mot villamarknaden istället.
– Det har gjort att spelplanen har vänts. Från att ha varit en säljarens marknad är det i dag köparna som har makten, säger Hans Flink.
Många lägenhetsinnehavare är nu oroliga för att det ska komma ett kraftigt ras, och att det skulle existera en bubbla på bostadsmarknaden som nu kan komma att spricka.
Spår rejält tapp
En som spår ett rejält tapp i priser på bostäder är Erik Olsson, vd på mäklarfirman med samma namn. Till Dagens Industri säger han att den officiella statistiken troligtvis ligger efter den egentliga prisutvecklingen.
– Alltid när det sker snabba förändringar så hinner inte statistiken med. Om man bara tittar på sålda bostäder, så visar det inte på en lika stor prisnedgång som vi mäklare upplever.
Erik Olsson spår att prisnedgången är cirka 10–15 procent den senaste tiden.
Han motsägs av HSB Göteborgs vd Lars Göran Andersson. Han menar att marknaden i Göteborg inte genomlever samma situation som den i Stockholm. Det säger han i en intervju med GP.
– Vi har haft samma säljtakt som under hösten som under de senaste åren. Bara under denna vecka har vi sålt elva lägenheter i Göteborg, vilket är en väldigt bra vecka. Jag har dessutom pratat med många branschkollegor och de bekräftar att efterfrågan är stark.
”Varför inte köpa nu?”
Hans Flink menar att det eventuella pristappet främst kommer på lägenheter som inte har något speciellt. Han menar dock att dels ettor, dels lägenheter med havsutsikt eller liknande lyx inte ligger i farozonen.
– Men en standardtrea utan någon utsikt eller kakelugn eller så, byggd 1970 – varför ska man köpa den nu? Därför finns det en risk att medellägenheterna som inte har något speciellt tar stryk eftersom det är ett så stort utbud just nu.
Att priserna sjunker kan innebära att dörren in till bostadsmarknaden öppnas för en del personer som hittills bedömt det som för dyrt att köpa lägenhet tror Hans Flink.
– Många har stått utanför och tänkt att det är ingen idé, priserna bara ökar och jag har inte råd. Men om det backar lite grann så kanske några fler har chans att komma in.